VIDEO: ”Antiseismic District”, un proiect inedit

Bucureștiul este un minunat amalgam de clădiri vechi și noi, pe cât de criticat pe atât de mult privit ca ceva unic. Fiecare clădire are povestea ei sau ascunde memorii ale unor fapte trecute sau oameni care și-au trăit viețile acolo.

Însă în ultima sută de ani, în special Capitala noastră, a fost nevoită să adauge acestor amintiri și unele triste, cele ale cutremurelor care de fiecare dată au secerat clădiri și vieți omenești.

După o astfel de nenorocire orașul era în stare de șoc, își jelea pierderile de tot felul, iar apoi o lua de la capăt: construia noi clădiri, mai frumoase, moderne, cu facilități noi în care se mutau alți oameni, plini de noi speranțe că atât timp cât ei vor trăi acolo nu se va întâmpla nimic.

După o vreme, povestea s-a repetat, cu alte clădiri, cu alți oameni pentru că Bucureștiul este o zonă de cutremure, iar bucureștenii, după o lungă pauză seismică, uită și cred că același cutremur pe care l-au apucat, de mai mare sau mai mică intensitate, va fi ultimul care se va mai produce.

În timp au apărut și mituri legate de cutremure și pagube pe care le pot produce acestea.

Cei de la Asociația ARCEN au inventariat aceste mituri, le-au pus față în față cu realitatea ultimilor 100 de ani, iar rezultatul, chiar și statistic, a arătat lucruri tragice cu posibile urmări dramatice. Așa că au lansat proiectul ”Antiseismic District”.

ARCEN va dezvolta, alături de ”Re:rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic”, primul proiect de informare, educare și abilitare a unei comunități urbane vulnerabile la cutremur, aflată în granițele unui cartier central din București.

”Intenția este aceea de a crea un proiect pilot, cu studii de caz și metodologie, care să poată fi aplicat în orice alt cartier din București și din România. Ne dorim, de asemenea, să consolidăm comunitatea din cadrul District 40, adică din zona Icoanei, prin cooperarea în jurul unui interes comun și prin conviețuirea într-o stare de spirit de încredere, implicare și respect a locuitorilor acestei zone”, a declarat Edmond Niculușcă.

Programul se va desfășura pe o perioadă de 9 luni și va include și o colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgențe. Succesul său depinde de implicarea cetățenilor, a fiecărui locuitor.

Succesul proiectului pilot ”Antiseismic District” va însemna dezvoltarea lui, astfel încât alte cartiere din București și din țară să poată beneficia de un pachet de activități și de măsuri, necesare pentru a reduce riscurile în fața cutremurelor la care suntem expuși.

S-au arătat interesați de proiect și reprezentanți ai companiilor, ai instituțiilor și ai organizațiilor care au sediul în această zonă.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.