Rectificare negativă a bugetului Capitalei!

Foto: Adriana Baciu

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București se află aproape 90 de proiecte de hotărâre.

Cele mai importante se referă la rectificarea bugetului Primăriei Capitalei pe anul 2019 și aprobarea bugetelor pentru 19 companii municipale.

Consilierii municipali au adoptat, cu 29 de voturi pentru, rectificarea bugetară propusă de Executivul Primăriei Capitalei.

Rectificarea bugetară este una negativă în valoare de 608 de milioane de lei, bugetul rămas fiind de 6,2 miliarde de lei.

Potrivit primarului general, această rectificare ar fi necesară deoarece Primăria Capitalei ar fi primit de la Guvern mai puțini bani din cotele defalcate din impozitul pe venit.

Gabriela Firea a dat asigurări, însă, că nu este periclitată buna funcționare a orașului – transport, iluminat, furnizare agent termic, sănătate – ci se face o prioritizare de finanțare a domeniilor importante.

În această prioritizare s-a ținut seama de stadiul de realizare a investițiilor, iar dacă unele investiții vor avansa, acestea vor primi bani la următoarea rectificare bugetară. Mai mult, alocarea pentru sănătate va crește cu 51 de milioane de lei, iar cea pentru subvenția la căldură crește cu peste 160 de milioane de lei, a explicat Firea.

În schimb, deputatul de București Nicușor Dan, a declarat, duminica trecută, că această rectificare negativă ar fi insuficientă, deoarece din bugetul Capitalei ar lipsi 3 miliarde de lei, nu doar 600 de milioane. De asemenea, Dan a mai spus că lipsa celor 3 miliarde nu ar fi cauzată de sumele nealocate de Guvern din cotele defalcate din impozitul pe venit, care ar reprezenta doar circa 100 de milioane de lei, pe primele cinci luni ale anului. Lipsa celor 3 miliarde ar fi cauzată de faptul că bugetul Capitalei ar fi fost „umflat” de la adoptarea sa cu 3 miliarde de lei, previzionându-se venituri proprii de șase ori mai mari decât cele realizate în ultimii 3 ani, venituri imposibil de realizat.

Și liderul grupului USR din CGMB, Roxana Wring, a declarat, înainte de începerea ședinței, că banii care ar urma să se taie prin rectificarea bugetară sunt bani virtuali care reprezintă o supraestimate a veniturilor Primăriei Capitalei.

Edilul șef al Capitalei a mai declarat că a solicitat Guvernului alocarea a 800 de milioane de lei, la rectificarea bugetului național: ”Nu este vorba despre a cere bani care s-ar cuveni altor autorități locale, ci despre banii cuveniți Bucureștiului proveniți din cotele defalcate din impozitul pe venit plătit de către bucureșteni”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.