Europa, cuprinsă de caniculă

Europa este traversată de un val de caniculă.
În următoarele zile, temperaturile ar putea depăși 40 de grade.

Valul de căldură provine din Sahara şi a determinat autorităţile naţionale să îşi avertizeze populaţiile, în contextul în care modificările climatice, asociate emisiilor de gaze cu efect de seră, reprezintă un fenomen care se va repeta în anii următori.

Alerta de caniculă de nivel ‘portocaliu’ a fost emisă de Meteo-France pentru Regiunea Pariziană. Francezii îşi amintesc şi acum valul de caniculă extremă din 2003 care a provocat moartea a peste 15.000 de oameni.

În Spania, agenţia naţională de meterorologie a emis o serie de recomandări obişnuite pentru episoadele de caniculă (hidratare, pălării şi evitarea exerciţiilor fizice în miezul zilei), dar şi un avertisment legat de ‘un risc extrem’ de incendii în anumite regiuni din Catalonia, Aragon, Navarra şi Extremadura.

Însă temperaturile cele mai ridicate sunt aşteptate în zilele următoare.
Temperaturile ar trebui să depăşească 40 de grade Celsius în anumite zone din centrul, sudul şi nord-estul ţării şi să atingă chiar 42 de grade Celsius în Valea Ebrului joi, vineri şi sâmbătă.

Germania ar putea să se confrunte la jumătatea săptămânii cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate în ultimii 70 de ani, recordul pentru luna iunie datând din 1947, când termometrul a indicat 38,2 grade Celsius la Frankfurt.

În Austria, agenţia de meteorologie a prevenit populaţia în legătură cu riscurile de furtuni violente, cu temperaturi ce vor urca până la 37 de grade Celsius.

Canicula va ajunge şi în sudul Suediei începând de marţi, iar temperaturile vor depăşi în timpul zilei pragul de 30 de grade Celsius în Danemarca şi Suedia meridională.

Marea Britanie se aşteaptă la ‘furtuni violente’, pentru care meteorologii au emis avertismente valabile în zilele de luni şi marţi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.