Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 24 iunie

CINEMA

* Cinemateca Union, găzduiește de astăzi până joi 27 iunie, Festivalul de Film „Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de alb şi negru”. În prima seară sunt programate două drame:

– de la ora 18:30, „El brigadista / Învăţătorul”, realizată de Octavio Cortazar în 1978, ce are ca personaj principal pe un tânăr student din Havana care, în primii ani ai revoluției din Cuba, se oferă să meargă ca voluntar într-o regiune rurală săracă pentru a învăța pe țărani să citească și să scrie;

– de la ora 20:40, „Primul învăţător”, filmul de debut, în 1965, al renumitului regizor rus Andrei Koncealovski.

* Tot de astăzi, până Duminică 30 iunie, se desfășoară Festivalul Internațional de Film București (BIFF) ajuns la a 15-a ediție, fiind astfel cel mai longeviv cu o secțiune competițională de filme de lungmetraj din capitală. Curatorul ediție este Sylvain Auzou, selecţioner al Festivalului de la Venetia, secţiunea Giornate degli Autori, iar curatorul unor secțiuni specifice din festival este criticul de film Ionuț Mareş. Regizorul filipinez Brillante Mendoza este invitatul special al BIFF 2019. Gala de deschidere are loc astă-seară, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului și cuprinde proiecția dramei SF „High Life”, realizată de Claire Denis cu Robert Pattinson, Juliette Binoche, André Benjamin, despre un grup de condamnați trimiși în spațiu ca parte a unui experiment de inginerie socială și sexuală.

* La Cinema Elvira Popescu are loc ultima seară de film și dezbatere din cadrul proiectului „Punct de cotitură 1989”. De la ora 19:00 rulează documentarul „Kampf um Europa / Lupta pentru a salva Europa” de Achim Scheunert, urmat, de la ora  20:40, de dezbaterea „Salvarea Europei: cine, când, cum?”, la care participă: Nigel Bellingham – Directorul British Council România, Bernard Guetta – deputat european și fost corespondent Le Monde, Ioana Pârvulescu – eseistă și scriitoare, Elena Calistru – președinte și co-fondator al asociației Funky Citizens.

* La Grădina cu filme a Creart, de la ora 21:00 este proiectată comedia de acțiune „The Nice Guys / Super băieţi” regizată de Shane Black cu Russell Crowe și Ryan Gosling în rolurile principale.

MUZICĂ

* În Salonul de Muzică al Palatului Cantacuzino – Muzeul Național „George Enescu”, de la ora 18:00 începe un recital estival susținut de Trio Giocoso (Elisabeth Ganter din Elveția – clarinet, Pavel Ionescu din România – fagot și Stanislav Bogunia din Cehia – pian), care interpretează: Trio în Mi bemol op. 43 de Conradin Kreutzer, Trio în Si bemol op. 11 de Ludwig van Beethoven și Trio Pathetique de Michael Glinka.

* Stelu Enache și Ovidiu Lipan Țăndărică se reunesc după 15 ani de colaborare într-un concert extraordinar unic, intitulat „Două Lumi”, ce aduce, de la ora 20:00, pe aceeași scenă, la Sala Mare a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, emoția cântecului aromânilor macedoneni și energia unui mit – Ovidiu Lipan Țăndărică, venit din lumea muzicii rock, cu participarea invitaților extraordinari: pianistul de jazz Marius Vernescu, laureat la Montreux, Marius Mihalache și Marius Gagiu (Mandela) – flaut și caval. Cu această ocazie este lansat albumul „Celnic” cu șase piese românești și șase aromâne.

* Vedeta rock LP susține la Arenele Romane concertul bucureștean din turneul de promovare al celui de-al cincilea album al artistei, „Heart To Mouth”, în deschiderea căruia, de la ora 20:00, cântă Delia Rus.

* Direcția 5, dă concert la terasa Berăriei H, începând cu ora 21:30.

ALTE EVENIMENTE

* De la ora 17:00, Dumitru Prunariu poartă la Universitatea din Bucureşti un dialog intitulat „Prima aselenizare – după 50 de ani” despre Apollo, Interkosmos şi Moon Village.

* La Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) găzduiește, de la ora 18:00, întâlnire cu Dr. Maria-Camelia Ene, autoarea cărții „Ii de sărbătoare din Colecția Muzeului Dr. Nicolae Minovici”, și invitații săi: Prof. Univ. Adina Nanu și Adrian Buga – expert, istoric și critic de artă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.