”Colivia de aur”- sau cu sinceritate despre dilemele femeilor din zilele noastre

O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta vara, mai ales dacă iubiti istoriile de familie este ”Colivia de aur” scrisă de Camilla Lackberg și apărută la editura Trei in traducerea Laurei von Weissenberg .

Personajul principal al cartii este Faye despre care prietenii si cunoscuții cred că are tot ceea ce îți poate dori o femeie: Un soţ perfect, o fiică adorabilă și un apartament de lux într-una dintre zonele cele mai elegante ale Stockholmului. Dar ea nu se poate bucura de toate acestea pentru că amintiri întunecate din copilăria petrecută în Fjällbacka nu încetează să o bântuie și o fac să simtă că e tot mai captivă într-o colivie de aur.

Pe vremuri, Faye era o femeie puternică și ambiţioasă – înainte să-și dedice viaţa soţului său, Jack. Si credea ca a facut cea mai bună alegere. Asta până când într-o zi află că  acesta o înșală și  întreaga lume a lui Faye se prăbușește și totul îi este luat. E complet distrusă și nu mai întrevede nicio speranţă, însă în cele din urmă se hotărăște să răspundă cu aceeași monedă și pune la cale o răzbunare cumplită. Insă care va fi aceasta si, mai ales dacă după aceea Faye se va simti răzbunată și gata să meargă mai departe sau se va simti învinsă și secătuită, vă las să aflati singuri când veți citi romanul Camillei Lackberg.
Insă ”Colivia de aur” nu  este doar o carte îndrăzneaţă despre o femeie care a fost folosită și trădată, dar care a decis să-și ia viaţa în propriile mâini ci se doreste a fi și un mesaj pentru femeile zilelor noastre. Asta, deoarece majoritatea femeilor – indiferent cât de bogate și de succes sunt – au fost înșelate de un bărbat. Și totuși, tac. Lasă de la ele. Sunt mărinimoase. Dau dovadă de înţelegere și iartă. Îi consolează pe copii când el nu apare, așa cum a promis. Trec peste insulte. Continuă să-i invite pe părinţii lui la aniversările copiilor, deși i-au ţinut partea la divorţ și mai și comentează jovial că noua lui parteneră e fantastică. Pentru că așa sunt femeile. Întorc furia înăuntru. Spre ele însele.  Fetele bine crescute nu se bat. Fetele bine crescute nu ridică vocea.

Femeile primesc, acceptă, trec peste mândrie și se subapreciază până la limita distrugerii.
Faye nu era prima femeie din istoria lumii care fusese înjosită de soţul ei, tratată ca o idioată, înlocuită cu o versiune mai tânără. Până aici v-a fost, își zise Faye. Împreună suntem puternice și nu mai vrem să ne ţinem gura. Însă, desi cu tentă feministă cartea este în egală măsură adresată atât femeilor cât și bărbaților care pot afla de aici despre femei tot ceea ce cartile si filmele nu le spun.

Iar dacă ne uitam în biografia autoarei vom vedea că ea, este una dintre cele mai citite autoare din lume. Romanele din seria Fjällbacka, zece la număr, s-au vândut în peste 23 de milioane de exemplare, iar drepturile de publicare au fost achiziţionate în 60 de ţări. Camilla Läckberg este, de asemenea, o femeie de afaceri de succes și una dintre fondatoarele Invest in Her, o companie de investiţii care susţine antreprenoriatul feminin și luptă împotriva diferenţelor de salarizare dintre femei și bărbaţi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.