Sânzienele şi Ziua Iei se sărbătoresc la Muzeul Satului din Bucureşti

Sânzienele vor fi sărbătorite, pe 24 iunie, începând cu ora 11.00, la Muzeul Naţional al Satului „Dumitrie Gusti” din Bucureşti.

Ca în fiecare an, Muzeul Naţional al Satului readuce în atenţie tradiţiile şi obiceiurile acestei zile: de la împletirea coroniţei din flori de Sânziene la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea, de la identificarea simbolurilor solare sculptate de ţăranul român acum 100 de ani pe porţi la recunoaşterea unor obiecte din gospodăriile muzeului şi la participarea la târgul de Sânziene.

Nu vor lipsi atelierele de creaţie şi teatrul de umbre pentru copii.

Vor fi organizate şi două concursuri, în care vor fi admirate şi premiate cele mai vechi şi frumoase ii şi cămăşi pe care le vor purta cei prezenţi.

De asemenea, fetele care poartă numele de Sânziana vor avea intrarea liberă în muzeu.

Sărbătoarea din 24 iunie este cunoscută în popor şi sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Şi, nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internaţională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.