Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 20 iunie

CINEMA

* Festivalul Filmului European a programat astăzi proiecţii în şase locaţii.

˟ La Cinemateca Eforie puteţi încă viziona:

– de la ora 16:00, „Fiul Sofiei”, dramă a sfârşitului inocenţei prezentată în cheie realist magică de Elina Psykou;

– de la ora 18:00, „Adio, Lenin!”, comedie dramatică regizată de Wolfgang Becker, ce l-a lansat pe Daniel Brühl în rolul lui Alex, care, pentru a-şi proteja mama de un nou atac de cord pe care i-l poate provoca vestea căderii regimului comunist din Germania de Est, transformă apartamentul ei într-o insulă a trecutului, un fel de muzeu al erei socialiste;

– de la ora 20:00, „My Left Foot: The Story of Christy Brown / Piciorul meu stâng”, dramă realizată de Jim Sheridan după romanul autobiografic scris de Christy Brown, scriitor irlandez care, deşi suferă de paralizie cerebrală încă de la naştere, a dat naştere unor opere de artă, unor volume de poezii şi nuvele de succes, pentru a cărui interpretare în film Daniel Day-Lewis a primit premiul Oscar.

˟ La Cinema Elvira Popescu rulează:

– de la ora 18:30, „Druga strana svega / Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”, documentar în care Mila Turajlić realizează portretizarea delicată a unei femei, al cărei trecut reprezintă nu doar trecutul ţării sale, Serbia, ci al Europei în ansamblu;

– de la ora 20:30, „Fuga”, dramă regizată de Agnieszka Smoczyńska inspirată din cazul real al unei femei care suferă de tulburarea disociativă de fugă, o afecţiune psihică rară, constând în pierderea memoriei şi schimbarea dramatică a personalităţii.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului sunt reluate:

– de la ora 18:30, „Die Stille nach dem Schuß / Legenda Ritei”, dramă romantică realizată în 2000 de Volker Schlöndorff, în care Bibiana Beglau interpretează pe Rita Vogt, o teroristă radicală din Germania de Vest a anilor 1970 care, în urma unei operaţiuni nereuşite, abandonează revoluţia şi se stabileşte în Germania de Est unde, deşi are o nouă identitate oferită de serviciul secret est-german, trăieşte cu teama constantă că acoperirea ei va fi compromisă, ceea ce se întâmplă în mod inevitabil după căderea zidului Berlinului şi reunificarea Germaniei;

– de la ora 20:30, „La douleur / Durerea” dramă biografică în regia lui Emmanuel Finkiel inspirată din romanul omonim scris de Marguerite Duras, interpretată în film de Mélanie Thierry, Benoît Magimel jucând pe soţul scriitoarei.

˟ Goethe Institut prezintă, de la ora 19:00 la Pavilion 52 (Calea Dorobanţi, nr. 32), thriller-ul „Das Leben der anderen / Vieţile altora” realizat de Florian Henckel von Donnersmarck, cu Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch, Ulrich Tukur. Filmul spune povestea unui ofiţer de securitate est-german care primeşte misiunea de a spiona un dramaturg bănuit de planuri subversive la adresa regimului comunist. În scurt timp, sensibilul şi meticulosul securist va fi pur şi simplu fascinat de lumea ce i se descoperă prin intermediul microfoanelor care împânzesc casa scriitorului. Dar, odată pornit, teribilul sistem de opresiune nu mai poate fi oprit.

˟ La Institutul Cervantes, de la ora 19:00 este proiectată drama „No sé decir adió / Mi-e greu să spun adio”, reuşit debut al cineastului Lino Escalera în care Nathalie Poza o interpretează pe Carla care află că tatăl ei, cu care nu a vorbit de mai mulţi ani, este foarte bolnav şi decide, împotriva tuturor, să-l aducă din sudul Spaniei, unde ea a crescut, la Barcelona, unde este convinsă că îl va putea salva.

˟ Centrul Ceh găzduieşte, de la ora 19:00, proiecţia documentarului german „Agatha Christie – regina crimei”, un portret intim al omului şi scriitoarei Agatha Christie, realizat de André Schäfer şi Anna Steuber din imagini de arhivă inedite, fotografii de familie şi mărturii ale apropiaţilor ei.

* La Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului JOIA de film, de la ora 19:00 rulează tragedia romantică franceză „Amour”, distinsă cu premiile Palme d’Or şi Oscar, scrisă şi regizată de regizorul austriac Michael Haneke, avându-i în distribuţie pe Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva și Isabelle Huppert. Filmul se concentrează asupra unui cuplu în vârstă, Anne şi Georges, profesori de muzică pensionaţi, cu o fiică ce locuieşte în străinătate. Anne suferă un accident vascular cerebral care-i paralizează partea dreaptă a corpului.

* Tot de la ora 19:00, în cadrul programului Joia la film, la Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru, nr. 41) este proiectată drama „Gli equilibristi” realizată de Ivano de Matteo, în care Valerio Mastandrea interpretează pe un bărbat însurat şi cu copii, forţat de soţia sa să părăsească domiciliul conjugal, după ce o înşeală cu o altă femeie, fiind acum obligat să-şi sprijine familia, deşi nu are un post care să-i aducă suficienţi bani, aşa că încearcă disperat să găsească o soluţie.

MUZICĂ

* Un recital al concurenţilor primei ediţii a competiţiei „Valori pianistice”, iniţiat de pianista de renume internaţional Mădălina Pașol, începe de la ora 18:00 în Aula Palatului CantacuzinoMuzeul Naţional „George Enescu”.

Cenaclul literar-muzical „Marin Preda” vă propune o nouă întâlnire, de la ora 19:00 la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti (Calea Plevnei, nr. 61). În program: Dana Florian promovează CD-ul „Natural”; Marius Barbu cântă muzică folk, Victor Barbu – muzică pop; Andreea Lupaşcu şi Bebe Astur – muzică rock; Cristina Maria Firoiu îşi promovează cartea „Îmblânzirea cuvântului”, iar actorii Veronica Gheorghe şi Mihai Munteniţă recită cele scrise de studenta Elena Tănase şi alţii.

* Trupa Sarmalele Reci susţine un concert acustic în Quantic Club, de la ora 20:00.

* JOY Band promite o prestaţie live de senzaţie, cu un repertoriu RETRO complet şi complex, de la ora 21:30, la terasa Berăriei H.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.