Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 19 iunie

CINEMA

* Şapte sunt locaţiile unde Festivalul Filmului European a programat astăzi proiecţii.

˟ Patru dintre acestea au loc la Cinemateca Eforie:

– de la ora 14:00, „Styx”, dramă realizată de Wolfgang Fischer, odiseea unei femei solitare interpretată de Susanne Wolff, împinsă de împrejurări să-şi asume soarta unor refugiaţi în pericol de moarte;

– de la ora 16:00, „Grâne / Buğday”, dramă SF realizată de Semih Kaplanoğlu ce vă propune o poveste distopică plasată într-o societate controlată de corporaţii, în care o criză genetică compromite recolta agricolă, ceea ce duce la o dramatică lipsă de hrană;

– de la ora 18:30, „Psycho”, thriller-horror, adaptare după romanul omonim al lui Robert Bloch regizată în 1960 de Alfred Hitchcock, cu: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles, John Gavin, Martin Balsam;

– de la ora 20:30, „Sonnenallee / Aleea Soarelui” comedie romantică de Leander Haußmann, ce prezintă cu umor şi nostalgie viaţa unui grup de tineri în anul 1973 care locuiesc la capătul unei străzi ce începe în Berlinul de Vest şi se termină în Berlinul de Est.

˟ La Cinema Elvira Popescu puteţi viziona:

– de la ora 18:00, „Tegnap / Ieri”, dramă realizată de Bálint Kenyeres, în care Vlad Ivanov interpretează pe Victor Ganz, un bărbat de 50 de ani ce deţine o companie de construcţii civile, care, printre întâlniri cu partenerii, apariţia unei iubiri pierdute şi o investigaţie, alunecă într-un carusel al emoţiilor, prezentul şi trecutul intersectându-se;

– de la ora 20:30, „La douleur / Durerea” dramă biografică în regia lui Emmanuel Finkiel inspirată din romanul omonim scris de Marguerite Duras, interpretată în film de Mélanie Thierry, Benoît Magimel jucând pe soţul scriitoarei.

˟ La Cinema Muzeul Țăranului sunt proiectate:

– de la ora 18:30, „Souvenir / Suvenir”, dramă realizată de Bavo Defurne, cu Isabelle Huppert în rolul unei cântăreţe, care a flirtat cu succesul la câteva concursuri de cântat, întâlneşte un tânăr boxer de care se îndrăgosteşte şi împreună pun la cale un plan pentru revenirea ei pe scenă;

– de la ora 20:30, „Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija / Dumnezeu există şi numele ei e Petrunija”, o satiră balcanică feministă de Teona Strugar Mitevska despre emancipare şi câştigarea controlului asupra propriei vieţi într-o societate patriarhală.

˟ Goethe Institut prezintă, de la ora 19:00 la Pavilion 52 (Calea Dorobanţi, nr. 32), drama „Barbara” realizată de Christian Petzold în 2012, în care Nina Hoss interpretează rolul titular, cel al unui medic, care, după ce depune o cerere de emigrare din Germania de Est este relocată forţat într-un mic spital de provincie în vara anului 1980. Deşi izolată de orice îi este familiar, monitorizată îndeaproape şi persecutată sistematic de Stasi, ea se încăpăţânează să-şi plănuiască în continuare fuga din ţară, ajutată de iubitul ei din Vest. Este mereu precaută cu cei din jur, doar că atenţia pe care i-o acordă doctorul-şef al spitalului, Andre, o dezorientează şi, pe măsură ce ziua evadării se apropie, Barbara pierde controlul.

˟ La Institutul Cervantes, de la ora 19:00 rulează documentarul „Corée du Nord: les hommes des Kim / Coreea de Nord: oamenii lui Kim” de Marjolaine Grappe, care timp de cinci ani a investigat maşinăria ce finanţează programul nuclear nord-coreean.

* La Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), tot de la ora 19:00 vă puteţi amuza la comedia islandeză „Kona fer í stríð / Femeie în război” de Benedikt Erlingsson, în care Halldóra Geirharðsdóttir o interpretează pe Halla sau „Femeia Muntelui”, cum o cunosc unii, care s-a săturat de impactul distructiv pe care industria locală de aluminiu îl are asupra mediului, aşa că le declară război celor din spatele afacerii.

* Centrul Ceh găzduieşte, de la ora 19:00, proiecţia a 3 scurtmetraje produse de MolDOX Lab / laborator de film documentare din Republica Moldova: „Fabrici” de Mihai Nichiforeac, Maria Tricolici, Maria Ginga şi Miron Mihai; „Morga” de Nina Bulat, Nadejda Gheorghiu şi Daria Rusu; „Paşi pe graniţă” de Alecu Deleu.

* Programul Seara Filmului Românesc vă propune la Grădina cu Filme a Creart, de la ora 21:00, drama „Alice T.”, realizată de Radu Muntean, cu Andra Guţi în rolul titular, cel al unei fete care, la cei aproape 17 ani ai săi, are o adolescenţă complicată. Nu e vorba doar de problemele de la şcoală, sau că nu e sigură cu cine a rămas gravidă, dar mai ales de faptul că mama ei adoptivă a aflat de toate astea. După proiecţie, regizorul Radu Muntean, directorul de imagine Tudor Lucaciu, actriţa Andra Guţi şi monteurul Andu Radu vor fi prezenţi pentru o conversaţie cu spectatorii, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan.

MUZICĂ

* După o stagiune bogată şi diversă la Sala Radio, în care a dăruit publicului o suită de evenimente speciale, Orchestra de Cameră Radio îşi încheie stagiunea 2018-2019 cu un concert dirijat, de la ora 19:00, de Cristian Mandeal, având în program: fragmentul orchestral „The Walk to the Paradise Garden / Drumul către Grădina Raiului” din opera „A Village Romeo and Juliet”, o versiune modernă a tragediei lui Shakespeare de compozitorul britanic Frederick Delius; „Pelléas et Mélisande”, creaţia lui J. Sibelius bazată pe piesa de teatru scrisă de laureatul premiului Nobel pentru literatură Maurice Maeterlinck; Recviemul semnat de Gabriel Fauré, interpretat cu participarea sopranei Cristina Grigoraş, a baritonului Balla Sandor şi a Corului Academic Radio.

* Un recital de muzică românească este susţinut, de la ora 19 la sala mică a Ateneului Român, de Yolanda Constantinescu – soprană, Leontin Boanţă – clarinet şi Inna Oncescu – pian, care interpretează lucrări de: Carmen Petra-Basacopol, Doru Popovici, George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Tache Popescu.

* Stagiunea Muzicală „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM continuă la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti cu un recital de pian dat, de la ora 19:00, de Petru Soleanu şi Ana Sofia Cherecheş. Dacă ajungeţi mai devreme la acest recital, puteţi viziona şi recent deschisa expoziţie „Mobile Churches – Fotografii de Anton Roland Laub”, ce prezintă povestea bisericilor translate pentru a fi salvate de la demolare.

* Ambra cântă „Music for Soul”, de la ora 19:30, în Ceainăria Aphrodisia (Intrarea Tudor Ştefan, nr. 39)

* Leo Iorga (ex. Cargo & Compact) susţine un concert alături de trupa PACIFICA (Teo Boar şi Vlady Cnejevici) la terasa Berăriei H, începând cu ora 21:30.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.