Taximetriștii protestează iar, mâine, în Capitală

foto: Radu Șofran

Transportatorii anunță un nou protest mâine în Piața Constituției. Membrii COTAR protestează împotriva proiectului de lege pentru aşa-zisul ‘ridesharing’.

Aceștia consideră că ar reprezenta o formă mascată de a face concurenţă neloială taximetriştilor, cu nerespectarea mai multor legi în vigoare.

‘Proiectul de lege pentru care au făcut lobby companiile care pretind că fac ‘ridesharing’ sau că ‘revoluţionează’ transportul de persoane, prin încălcarea legilor va genera discriminări grave şi nelegale, deşi mai mulţi miniştri au promis că nu vor lăsa să se întâmple acest lucru. Practic, aceeaşi activitate – cea de transport rutier de persoane, în regim de taxi – se doreşte a fi reglementată prin două legi diferite: una pentru cei cu maşini galbene, inscripţionate, care-i obligă pe taximetrişti să respecte foarte multe reguli şi să plătească multe taxe, iar cealaltă pentru oricine vrea să facă aceeaşi activitate, dar fără niciun fel de restricţie, nici măcar din punct de vedere al fiscalizării. Cam aşa s-ar traduce legea pentru ‘ridesharing’ – adică o altă activitate de taximetrie, denumită impropriu altfel’, apreciază Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România.

În comunicatul COTAR se menționează că „noul proiect de OUG pentru Uber, Clever go şi Taxify (Bolt) nu mai prevede ca maşinile să nu fie mai vechi de cinci ani, vechimea fiind crescută la 15 ani. Se va accepta achitarea cursei conform calculelor platformei, prin GPS, fără a fi verificată metrologic – ceea ce nu va fi valabil pentru taxiuri. Se va admite tariful dinamic, ceea ce înseamnă că la orele de maximă aglomeraţie ar putea depăşi 30 lei/km, aşa cum au declarat chiar reprezentanţii Uber. În continuare, profitul direct al companiilor care pretind că fac ‘ridesharing’ va fi de 25% în conturi din afara ţării, iar TVA-ul plătit pentru sumele încasate va fi de numai 9%, cu toate că transportul se exercită pe teritoriul României”.

Potrivit COTAR, protestul se va desfăşura în intervalul orar 09:00-15:00, în Piaţa Constituţiei.

Organizatorii spun că ar putea participa 800 de maşini.

În ultimele săptămâni, transportatorii au organizat mai multe proteste în Bucureşti acuzând pirateria din sector.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.