Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit, în anul 2004, ca 14 iunie să fie ziua în care se mulțumește tuturor donatorilor pentru gestul lor voluntar de a salva vieți.

Sursa foto: Olga Stancu

Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate publică, marcate de Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu Ziua Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua mondială fără tutun, Ziua mondială a malariei, Ziua Mondială a Hepatitei și Ziua mondială de combatere a SIDA.

Obiectivul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge este nu neapărat de a atrage un număr mare de donatori în această zi, cât de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă, decât aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieți.

Pe lângă latura umanitară, donarea de sânge are efecte benefice pentru sănătatea donatorului, spun medicii.

Sursa foto: Olga Stancu

Organismul începe să refacă stocul de celule pierdute imediat după donare, determinând producția de celule noi care îmbunătățesc starea de sănătate a donatorului. Cantitatea donată se reface complet în 2 săptămâni.

Prima Zi Mondială a Donatorului de Sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.