Sibiul este de astăzi, timp de zece zile, capitala internațională a teatrului

sura foto; www.fits.ro

Cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară în perioada 14 – 23 iunie, iar tema din acest an este  ARTA DE A DĂRUI. Sunt în total 540 de evenimente, în 75 de spații de joc, la care vor participa 3300 de artiști și invitați din 73 de țări.
Programul de spectacole FITS 2019 www.sibfest.ro.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), secţiunea spectacole indoor, se deschide cu spectacolul FAUST, prezentat de Contemporary Legend Theatre din Taiwan, China, Prima reprezentaţie va avea loc astăzi, la Teatrul Naţional Radu Stanca, de la ora 16,00, şi mâine de la aeiaşi oră. Tot în această seară va putea fi văzut şi HAMLETUL lui Dodin, Maly Drama Theatre – Theatre of Europe, St. Peterburg (Rusia), probabil unul dintre cele mai aşteptate momente atât de oamenii de teatru cât şi publicul larg. Spectacolul va avea loc pe scena Fabricii de cultură, la Sala Faust, începând cu ora 21,00. Cea de-a doua reprezentaţie, pentru care de asemenea biletele s-au epuizat rapid, este programată sâmbătă, tot de la ora 21,00.

FITS este o celebrare a frumosului, care aduce la un loc mai multe arte ale spectacolului din toate colțurile lumii: teatru, dans, muzică, film, conferințe, lansări de carte, circ contemporan, expoziții și multe altele.

Dintre spectacolele recomandate de organizatori amintim: VENEZUELA – Batsheva Dance Company (Israel), realizat de coregraful Ohad Naharin; IZVORUL DANSULUI – Colin Dunne & Sidi Larbi Cherkaoui (Irlanda, Belgia), o colaborare între doi artiști extrem de diferiți care au pus explorarea sunetului la baza relaționării dintre ei. Granițele dintre mișcare și muzică, dintre văz și auz se transformă în sursă ludică, creând noi modalități de exprimare sonoră între grațios și absurd.

Ca în fiecare an, arta circului este prezentă la FITS. STELELE CIRCULUI CONTEMPORAN – Machine de Cirque (Canada) – Sub îndrumarea regizorului Olivier Lépine, șapte artiști de circ de talie mondială și un multi-Instrumentist propun o incursiune către granița exterioară a acestei arte, acolo unde limitele se estompează.

Printre spectacolele eveniment ale acestei ediții se află: BUCURIA – Emilia Romagna Teatro Fondazione & Pippo Delbono Company (Italia) FURTUNA LUI K. – Matsumoto Performing Arts Centre (Japonia) – bazat pe FURTUNA lui Shakespeare, în viziunea lui Kazuyoshi Kushida, STAREA DE ASEDIU – Théâtre de la Ville, Paris (Franța), o adaptare după CIUMA, opera lui Camus în care sunt reunite toate temele din scrierile autorului, PEER GYNT – Dramaten, The Royal Dramatic Theatre of Sweden (Suedia), o adaptare semnată de Michael Thalheimer.

Spectacolele Teatrului Național Radu Stanca Sibiu, programate în cadrul FITS 2019: ULCIORUL SFĂRÂMAT (regia: Dominic Friedel), „HIN UND HER (regia: Alexander Riemenschneider), IERUSALIM (regia: Bogdan Sărătean), UN TRAMVAI NUMIT POPESCU (regia: Gavriil Pinte), IVONA PRINCIPESA BURGUNDIEI (regia: Botond Nagy) și CUI I-E FRICĂ DE VIRGINIA WOOLF (regia: Andrei și Andreea Grosu).

Trei dintre montările reprezentative create de Silviu Purcărete la teatrul sibian sunt şi ele prezentate publicului de festival: FAUST, METAMORFOZE, POVESTEA PRINŢESEI DEOCHEATE.

La FITS îi veţi revedea pe: George Mihăiţă, Tudor Chirilă, Maia Morgenstern, Rodica Mandache, Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Marian Râlea, Oana Pellea, Pavel Bartoş, în cadrul spectacolelor invitate din România.

În prima zi din festival, spectatorii pot vedea MIHĂIȚĂ. RECONSTITUIREA UNEI VIEȚI, o producție a Teatrului de Comedie din București, în care textul, regia și interpretarea poartă semnătura lui George Mihăiță; PESCĂRUȘUL, de A.P.Cehov, în regia lui Andrei Șerban, creat de Unteatru, şi PISICI, o producție a Teatrului Matei Vișniec, Suceava, în regia lui Bobo Burlăcianu, dar și MEDEA’S BOYS, spectacol de la Apollo111

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.