BABEL F.A.S.T. – la final, cu premii și aplauze

foto: BucurestiFM

Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Artelor Spectacolului Târgovişte – BABEL s-a incheiat aseară.  Ultima reprezentție a aparținut organizatorilor Teatrul „Tony Bulandra”.

Spectacolul „Othello”, după William Shakespeare, în regia lui Suren Shahverdyan, a fost prezentat într-un spațiu inedit, dar reprezentativ pentru orașul gazdă al evenimentului, Sala Tronului din Curtea Domnească de la Târgovişte.

Tot în acest decor, a avut loc și Gala de premiere BABEL F.A.S.T. 2019.

Cea mai înaltă distincţie a festivalului, Trofeul „Tony Bulandra”, a fost primită de  Lanterna Magika – Teatrul Naţional din Praga, una dintre cele mai importante companii de teatru nonverbal din lume, prezentă pentru prima dată în Romania, în festivalul de la Târgoviște, cu spectacolul „Cube”, regia Pavel Knolle.

Premiul  pentru Cel mai bun actor i-a fost acordat lui Yves Marc pentru rolul din spectacolul „Alba”, producţie a Theatre du Mouvement din Franţa.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost câștigat, ex aequo, de Yafit Levi, din Israel, pentru rolul din spectacolul „Smoke like a man”, şi de Emily Carding, cea care a propus o variantă originală „Hamlet”, un one woman show cu momente interactive.

Și Premiul pentru regie a fost acordat, ex aequo. Distincția a fost primită de doi creatori din Coreea de Sud, Sunggu Lee pentru spectacolul „Family Lear”, producţie a Theatre Company Gabyun, și Jeung Woo Son pentru „Medea Fantasy”, The Nomad Production.

Cel mai bun spectacol a fost desemnat „Not a Children’s Game”, regia Albertas Vidziunas, Teatrul Alytus din Lituania.

Premiul pentru Cel mai bun spectacol de stradă a fost acordat show-ului „Operativi!”, regia Mario Gumina, producţie Eccentrici Dadaro din Italia.

Premiul pentru scenografie a fost câştigat de Sunggu Lee pentru spectacolul „Family Lear”, producţie a Theatre Company Gabyun din Coreea de Sud.

Au fost acordate și câteva premii speciale:

Premiul de popularitate a fost câştigat fost de Compania Frossane El Rokeh, din Algeria, prezentă la Festivalul „Babel” cu „Julius Caesar”.

Premiul „Cultura” a fost acordat spectacolului „In Tranzit” al companiei de teatru IAPAR din India.

Premiul pentru Inovaţie în Teatru de Imagine i-a revenit regizorului rus Dimitry Aryupin, pentru spectacolul „M de la Magritte” al Companiei blackSKYwhite din Moscova.

Premiul pentru plastică scenică a mers tot la o companie din Coreea de Sud, The Imaginary House, pentru spectacolul „After”, regia Kim So Jung.

Cel mai bun performer musical a fost desemnat Walid Bouguerra, pentru interpretarea sa din „Julius Caesar”, regia Okbaoui Cheikh, producţie Forssane el Rukeh, Adrar, Algeria.

 

Managerul Teatrului „Tony Bulandra” şi directorul „Babel F.A.S.T.”, Mihai Constantin Ranin a oferit  diplome de excelenţă tuturor membrilor din board-ul festivalului: Dieter Topp – jurnalist și specialist reţele de teatru, Hyungjong Song – regizor, Jeungwoo Son – profesor Kyonggi University, Scott Johnston – profesor Edinburgh College, Horaţiu Mihaiu – scenograf şi regizor, Vidyanidhee Vanarase – director fondator IAPAR.

Pe lângă spectacolele propriu-zise, festivalul a găzduit întâlniri, ateliere și laboratoare cu artiștii profesioniști, dar și un workshop al regizorului scoţian Scott Johnson, cu 16 tineri voluntari, ce s-a finalizat cu un spectacolul ”Praf de stele”, prezentat în ultima zi BABEL F.A.S.T..

Festivalul Artelor Spectacolului Târgovişte – BABEL, a avut loc în perioada 2-9 iunie și a reunit creatori și promotori de spectacol din 19 țări, din colțuri diferite ale lumii: Franța, Italia, Cehia, Polonia, Rusia, India, Belgia, Algeria, Scoția, Germania, Japonia, Anglia, Islanda, Israe, Coreea de Sud, Lituania, Macedonia, Republica Moldova și Romania.

Amfitrionul zilelor BABEL a fost actorul Liviu Cheloiu, selecționerul festivalului.

Tot el a prezentat, în avanpremieră, programul detaliat al evenimentului, în studioul București FM, în emisiunea Spectacol@Bucuresti.ro.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.