Conferințe la Palatul Suțu dedicate aromânilor

Sursa foto: Olga Stancu

Poveştile aromânilor, spuse la Palatul Suţu de Lila Passima

Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul interesat să participe la două conferinţe pe care Lila Passima le va susţine la Palatul Suţu.

  • joi, 6 iunie ora 18:30, poate fi audiată conferinţa „Cu Tenda (I). Urme şi fragmente de viaţă aromânească”,
  • joi, 13 iunie ora 18:30, publicul este invitat să asiste la cea de-a doua conferinţă a cărei temă va fi „Cu Tenda (II). Poveşti, imagini şi sunete călătoare prin memoria vie a Balcanilor”.

Cu un background artistic şi vizual şi o activitate muzeală de peste 20 de ani, Lila Passima explorează teritorii culturale într-o manieră interdisciplinară, fiind preocupată mai ales de relaţia dintre imagine şi obiect, memorie şi text. Expoziţiile şi publicaţiile pe care le-a construit de-a lungul timpului dezvăluie o perspectivă integratoare – în care limbajul vizual se alătură celui etnografic, documentar – şi un interes continuu pentru redescoperirea şi revitalizarea unui patrimoniu naţional insuficient exploatat şi împărtăşit.

Temele conferinţelor-atelier pe care le propune sunt produsul celor patru ani de călătorii prin imaginarul lumii aromâneşti vechi şi contemporane. De la poveşti şi cântece ascultate la obiecte descoperite în colecţii şi imagini autobiografice. De la texte documentare la expoziţii itinerante, de la ateliere pentru copii la instalaţii sonore. Preocupată de un patrimoniu comun al acelor comunităţi mici, ‘Lumea Cu Tenda’ şi tot ce a adunat şi cărat cu ea în caravana preumblărilor sale prin Balcanii zilelor noastre recompune, aidoma reflexiei unei imagini în oglindă, călătoria noastră, materială şi simbolică, prin memoria şi poetica imaginii.

Lumea privită din tendă este zgomotoasă, aglomerată, amestecată, un du-te vino fără de sfârşit, are cărări sinuoase, dar şi urcuşuri grele până la munţii cu aerul tare şi aspru. E o poveste despre convivialitate între comunităţi cu limbi, confesiuni, obiceiuri diferite, şi care, toate îşi vorbesc despre propria identitate. Tradiţiile şi normele fiecăreia sunt armătura prezentului şi prilejul de a se prezenta ca unic, pitoresc şi definitoriu pentru teritoriile în care convieţuiesc. Arome şi mirosuri orientale în tandem cu gusturile pitelor tradiţionale aromâneşti (vlahs), bulgăreşti sau macedonene. Poveştile aromânilor vorbesc, aproape la fel, ca o spovedanie a unei lumi trecute, ale căror frumuseţi, dar şi răni şi doruri se simt şi astăzi. Peregrinarea lor în spaţiul sud-est european a conturat simbolic harta culturală a Balcanilor, a îmbogăţit şi a adăugat dinamicii istoriei şi memoriei vii a locurilor prin care aceştia au trecut, o expresivă şi impresionantă particularitate: mobilitate şi o deschidere dublată în aceeaşi măsură de conservarea limbii şi a propriilor obiceiuri.

Biletele se pot cumpăra în ziua conferinţelor de la standul de bilete al Palatului Suţu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.