Ziua Mondială a Bicicletei

Astăzi este Ziua Mondială a Bicicletei. Data de 3 iunie a fost adoptată de Adunarea Generală ONU. Printre motivele adoptării acestei hotărâri au fost, printre altele, recunoașterea contribuției sportului în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale mileniului, recunoașterea unicității, a longevității și a versatilității bicicletei.

Statele membre sunt încurajate să atenueze condițiile de siguranță pe drumurile publice și să introducă aceste condiții în planurile de mobilitate sustenabilă, în planificarea și dezvoltarea infrastructurii de transport, să promoveze folosirea bicicletei în rândul cetățenilor ca mijloc de întărire a sănătății și să dezvolte o cultură a ciclismului în societate.

Artizanul Zilei Mondiale a Bicicletei a fost profesorul Leszek Sibilski. Timp de zece ani, acesta a fost membru al Echipei Naționale de Ciclism a Poloniei, iar apoi și-a obținut doctoratul în Sociologie aplicată, specializat în Acțiune socială și Mișcări sociale.

A scris despre rolul bicicletei în societate și a susținut o prezentare la colocviul „Oameni de știință pentru ciclism” din Taipei. În urma acestora, a contactat Banca Mondială pentru a găsi campioni ai metodelor de transport sustenabile și a fost pus în legătură cu managerul programului „Mobilitate sustenabilă pentru toți”, o coaliție a organizațiilor care activează în sectorul transporturilor și care au ca scop realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă.

În decembrie 2017, Sibilski a fost îndrumat către Misiunea Permanentă a Turkmenistanului la ONU, iar reprezentanții acesteia au fost de acord să prezinte în fața Adunării Generale ONU propunerea sa pentru o Zi Mondială a Bicicletei.

Alături de Turkmenistan, inițiativa a mai fost susținută de către 56 de state membre ale ONU, conform site-ului Băncii Mondiale, www.worldbank.org.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.