La mulți ani, bicicletă!

De 200 de ani bicicleta este lângă noi. Iar 2018 este primul de când are și o sărbătoare a ei. ONU a decis ca pe 3 iunie să spunem „La mulți ani, bicicletă!”.

Iubitorii pedalatului spun că bicicletele au puterea de a salva lumea. Asta pentru că sunt atâtea lucruri pe care o bicicletă le poate face din atâtea perspective: din punctul de vedere al mediului, al sănătății dar și din perspectiva impactului social!

Sunt în jur de 2 miliarde de biciclete în lume, iar estimările vorbesc despre 5 miliarde prin 2050. Acest lucru înseamnă că mai mult de jumătate din populația planetei știe să meargă pe bicicletă.

Dar, în România, suntem, din nou deficitari la capitolul legislație și reglementări.

„Sunt 20 de ani de când ne chinuim să facem legea cicloturismului. Ministerul de Interne se încăpățânează să respingă în continuare(…) Răspunsul a fost: crește numărul de bicicliști, crește numărul de accidente. Asta în condițiile în care numărul morților, în procente, a scăzut”, spune Mihai Deneș de la Asociația Go4Fun.

Specialiștii spun că mersul pe bicicletă este unul dintre cele mai sănătoase lucruri pe care putem să le facem. Mai mult decât atât, este un mod ușor de luptă pentru un mediu curat și nepoluat.

Însă „Ministerul Dezvoltării Regionale se chinuie de 2-3 ani să facă un standard pentru pistele de biciclete și infrastructură. Este scris, este conform cu legislația europeană(…)”, mai spune Deneș.

Reprezentantul Go4Fun apreciază faptul că „toate statele europene au adoptat o rezoluție că până în 2030 să reducă numărul accidentelor rutiere. La noi, însă, autoritățile se feresc să dea statistici.”

De ziua bicicletei are loc Parada Micilor Bicicliști, singurul eveniment dedicat micilor pasionați de pedalat. Este organizat de Federația Bicicliștilor din România prin Asociația GO4FUN, în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Proedus, și va avea loc sâmbătă, 8 Iunie 2019, începând cu ora 10:00, în Piața Constituției pe Bulevardul Unirii, București.

Sunt așteptați copiii de toate vârstele, indiferent de tipul de bicicletă folosit, însoțiți de adulți pe bicicletă, trotinetă sau role.

Am sărbătorit, astăzi, Ziua Bicicletei, În Comunitate, cu Mihai Deneș, de la Go4Fun, și Cati Șandru, o iubitoare a pedalatului pe 2 roți.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.