Un pelerin catolic într-o țară ortodoxă!

La 20 de ani de la ultima vizită a unui Papă în România, maine, șeful de stat al celei mai mici tari suverane din lume își va începe vizita apostolică din țara supranumită „Grădina Maicii Domnului”.

Trei zile va petrece Sanctitatea Sa in tara noastra. Papa Francisc se va întâlni cu autoritățile statului, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române dar si cu oameni de rând. Si, asa cum a spus, vine ca…frate. Francisc Dobos, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, spune ca „este un mesaj de unitate fara amestec, fara sa ne diluam. Ne ajuta sa indepartam orice impuritate pentru oricine ar putea sa se gandeasca la vreun pericol. Vine sa mergem impreuna, adica sa ne fie draga aceasta tara si sa ne fie draga credinta noastra, crestina. Adice eu, catolic, sa cresc in credinta mea catolica si sa pretuiesc pe fratele meu ortodox si sa-l ajut sa fie un bun crestin. Si sa nu ne fie frica unii de ceilalti.”

Francis Dobos la Bucuresti FM

Suveranul pontif va beatifica 7 episcopi greco-catolici uciși din ură față de credință în diferite locuri din România între anii 1950-1970. Beatificarea este unul dintre pașii necesari canonizării în Biserica Catolică. Romania a mai fost gazda Papei Ioan Paul al II-lea. Este asemnătoare și diferită această vizită. Atunci, Ioan Paul al II-lea și-a dorit să meargă unde merge acum Papa Francisc. Să meargă în locurile unde se află catolicii – la Blaj, la Șumuleu, la Iași. Atunci, Papa s-a oprit doar la București și a fost foarte bine și așa pentru că de aici, din București, atunci a răsunat acel strigăt „Unitate, unitate”.

Vizita Sanctităţii Sale, Papa Francisc, în România are insa si o importantă semnificaţie geopolitică. „Este o vizita de stat”, spune Francisc Dobos. Luptător convins împotriva politicilor anti-imigraţie, ar putea transmite, prin vizita sa, un mesaj puternic pentru toleranta. În plus, prin vizitarea unei ţări majoritar ortodoxe, România, Pontiful de la Vatican promovează ecumenismul. „Aici este vorba despre vietile oamenilor. Sa ne pese de vietile celorlalti. Si in problema migrantilo(…) trebuie tin cont de realitate, pentru ca nu poti sa ajuti pe cineva in detrimentul familieitale, adica doar sa iei de la gura copiilor si sa-i lipsesti pe cei din jur. Trbuie sa exista o proportie si in a ajuta”.

Peste toate acestea, vizita Sanctităţii Sale este o bucurie pentru toţi enoriaşii, indiferent de rit şi, mai ales, indiferent de naţionalitate. Francisc Dobos, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, a vorbit, astazi, pe larg de vizita Papei Francisc, In Comunitate!

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.