Vot istoric în Europa și România

Românii au votat la alegerile europarlamentare 2019 și la referendum.

Referendumul a trecut, iar PSD a obținut un minim istoric, 23,44%.

Surpriza cea mare a fost Alianța 2020 USR-PLUS, coalizată cu puțin timp înainte de alegeri, cu un scor parțial de 20,08%. Câștigător este PNL, cu 26,95%.

S-a votat în toată Europa. Alegerile de ieri au fost printre cele mai atractive din ultimii 25 de ani, cu cea mai mare prezență la urne din 1994 până acum.

Rezultatele au mai echilibrat configurația viitorului Parlament European în care popularii și socialiștii rămân cele mai mari grupuri.

La rândul lor, liberalii, verzii și naționaliștii au obținut scoruri semnificative.

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, spune că rezultatul din România este o mare surpriză, însă ”nu te duci la români cu mesaje anti-europene. Rezultatul nu ar fi fost atât de bun dacă națiunea română nu ar fi avut convingeri europene. Românii și-au reafirmat dorința de a rămâne în lumea civilizată. A prevalat spiritul european al românilor.”

La rândul său, politologul Cristian Pârvulescu laudă tendința vădită a românilor de a merge spre Europa. El spune că ”evident că a câștigat spiritul european și trebuie remarcată prezența masivă la vot în toată Europa”.

Cât privește alegerile din România, Pârvulescu spune că acum ”este o așteptare pentru o nouă politică. Dacă cei care astăzi sărbătoresc victoria nu înțeleg acest lucru, s-ar putea să ajungă, în scurt timp, în poziția PSD-ului.”

Cristian Diaconescu și Cristian Pârvulescu au comentat, astăzi, pe larg, rezultatul alegerilor și al referendumului în emisiunea În Comunitate.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.