Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 27 mai

CINEMA

* Actriţa şi cântăreaţa Jojo prezintă cea de-a 47-a ediţie a Galei Premiilor UCIN (Uniunea Cineaştilor din România), la Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, începând cu ora 18:00.

* Singura proiecţie anunţată până acum în cadrul Festivalului „Izanagi”, ce doreşte să promoveze cultura japoneză, focalizându-se pe fenomenul manga-anime şi impactul său asupra lumii, are loc de la ora 20:00, la ArCuB – Hanul Gabroveni, şi  vă propune primul film al regizorului Isao Takahata pentru Studio Ghibli: „Mormântul licuricilor”, realizat în 1988. Bazat pe o poveste despre cel de-Al Doilea Război Mondial scrisă de Akiyuki Nosaka, filmul foloseşte animaţia pentru a potenţa realismul cumplit al vremurilor, privite prin ochii a doi fraţi care rămân orfani şi încearcă să se sprijine unul pe altul în lupta pentru supravieţuire, moralul lor fiind susţinut doar de … frumuseţea licuricilor. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere despre efectele amintitului Război Mondial asupra societăţii, culturii şi artei japoneze. Participă: doctor în studii culturale Mirela Murgescu, Profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, şi Elena Ciolacu, absolventă a masteratului de animaţie din cadrul UNATC.

* În cadrul proiecţiilor speciale de documentare ale Festivalului Internaţional de film antropologic „Culese din Balkani”, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Ţăranului rulează gratuit documentarul „Timebox”, un portret al tatălui regizoarei Nora Agapi, fotograf şi realizator de documentare din Iaşi în vârstă de 80 de ani obligat de autorităţi să se mute din apartamentul închiriat de la stat, în care se afla şi întreaga sa arhivă, ce cuprinde 35 de ore de material filmat între ani 1960 şi 1990: imagini cu întâlnirile de partid şi petrecerile interne, imagini necunoscute până acum cu Ceauşescu şi Ion Iliescu, dar şi piese de teatru din anii 70, operaţii medicale revoluţionare la acea vreme, precum şi multe imagini cu familia Agapi.

MUZICĂ

* Volumul „Poveste din România de azi – Orchestrele Naţionale de Tineret, primii 10 ani”, semnat de muzicologul Oltea Şerban-Pârâu, se lansează la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, începând cu ora 18:30. Evenimentul va include şi un moment muzical. Invitaţi alături de autoare sunt: Ana Nicolau, Marin Cazacu şi Cristian Mandeal.

* Cercul Militar Naţional, găzduieşte, de la ora 19:00, la Sala de Spectacole (Str. Constantin Mille, nr 1-3), o călătorie muzicală în Bucureştiul de altădată, organizată de Fundaţia Calea Victoriei. În prima parte, muzicologul Nicolae Gheorghiţă şi istoricul de artă Roxana Coman prezintă varietatea muzicilor din Ţările Române, de la curţile domneşti şi boiereşti, precum şi o sugestivă descriere a atmosferei şi obiceiurilor de la petrecerile vremii. Urmează concertul susţinut de trupa Trei Parale.

* De la ora 19:30, în seria de concerte Jazz Nouveau, în Control Club cântă cel mai nou supergrup european de jazz, RYMDEN, alcătuit din pianistul norvegian Bugge Wesseltoft şi foştii membri ai influentului grup Esbjorn Svensson Trio, suedezii Magnus Öström (tobe) şi Dan Berglund (contrabas).

CONFERINŢĂ

Cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni (26 mai), Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru, nr. 38) organizează conferinţa „Descoperirea Geografiei Românilor de Pretutindeni”, susţinută, de la ora 18:00, de dr. Mihai Nicolae, preşedintele Institutului „Fraţii Golescu” pentru relaţii cu românii din străinătate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.