Aerul condiționat – prieten sau dușman?!

Odată cu sezonul de vară nu ne dorim doar vacanță și plajă. Atunci când vrem să scăpăm de temperaturile toride, aliatul numarul unu este aerul condiționat. Atentie insă, legat de aceste sisteme există anumite aspecte foarte importante pe care cu toții ar trebui să le cunoaștem.

Dr. Ramona Andronache – medic primar Medicină de Familie, specialist SKYWORTH, explică modul în care să alegem un sistem de Aer Condiționat, cum îl poziționăm în locuință și, mai ales, cum îl întreținem.

Dorința  principală și unul dintre argumentele de bază în decizia de cumpărare este raportul calitate-preț.

Înainte  de achiziția propriu-zisă,  trebuie luată în calcul și adaptarea la spațiul în care urmează a fi montat.

Legat de modul în care poziționăm aparatul, în funcție de canapea / pat / masă, este recomandat ca persoanele din cadrul spațiului să nu fie expuse în mod direct/frontal fluxului de aer generat de ventilatorul unității interne. “Dacă suntem atenți cum, cât, când folosim aceste aparate putem evita eventualele probleme de sănătate care pot apărea. Pot apărea banalele răceli, pneumoniile, paralizia „a frigore” la nivelul feței, junghiurile intercostale, durerile la nivelul musculaturii, diverse nevralgii. De obicei, aceste probleme apar dacă nu respectăm anumite reguli în ceea ce privește reglarea și pozitionarea acestor aparate de aer condiționat, astfel încât diferența de temperatură dintre exterior și interior sa nu depășească mai mult de 7-8 grade, curenții de aer rece să nu fie îndreptați către persoanele din încăpere”, explică Dr. Ramona Andronache.

Atenție la îngrijirea aerului condiționat!

“Aparatele de aer condiționat trebuie întreținute corespunzător, prin igienizarea anuală executată de un instalator profesionist: curățare unitate interioară cu soluții specifice, curățare/spălare filtre, odorizare după caz. Instalatorii specialiști dispun de echipamentele necesare atât efectuării operațiunilor de igienizare, cât și de aparatele de control a presiunii agentului frigorific din instalații. Practic, operațiunea de mentenanță include și verificarea funcționării aparatului în parametri normali.

Medicul  Ramona Andronache spune: „Foarte importantă este și curățarea sau schimbarea periodică a filtrelor. Neigienizarea lor periodică atrage după sine cantonarea bacteriilor, respectiv a fungilor la nivelul acestor filtre. Odată cu curenții de aer respectivele bacterii pot fi difuzate în încăpere și prin inhalarea lor ne putem confrunta cu diverse rinite alergice, conjunctivite, infecții respiratorii, infecții în sfera ORL, otite, sinuzite. Ca o concluzie, folosirea corectă a acestui aparat de aer condiționat îl face să fie prietenul nostru și nu dușmanul nostru.”

 

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.