Scurtă istorie: Referendumul în România!

Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

România merge la referendumul pe tema justiției duminică. Nu este prima oară când românilor le este cerută părerea. Au fost 7 plebiscite înainte de Revoluția din 1989 și 7 după acele evenimente.

Primul referendum după 89 a fost organizat la data de 8 decembrie 1991. El a adus aprobarea unei noi Constituții a României.

Un referendum național a avut loc în zilele de 18 și 19 octombrie 2003 și a însemnat aprobarea unor revizuiri ale Constituției.

Un al treilea referendum a fost pe 9 mai 2007. Cetățenii cu drept de vot au fost întrebați dacă sunt de acord sau nu cu demiterea lui Traian Băsescu, președintele suspendat al țării.

S-au prezentat la vot 44,45% din cetățenii cu drept de vot, 74,48% dintre ei votând împotriva demiterii lui Traian Băsescu.

Următorul referendum a avut loc pe 25 octombrie 2007. Românii cu drept de vot au fost chemați să se pronunțe pentru votul uninominal. Plebiscitul nu a fost validat.

Pe 22 noiembrie 2009, a fost organizat al cincilea referendum național de după 1989, pentru trecerea la un parlament unicameral, cu până la 300 de deputați. Scrutinul s-a ținut concomitent cu alegerile legislative și a fost validat.

În 2012, pe 29 iulie, românii a trebuit să se pronunțe pentru demiterea, sau nu, a președintelui Traian Băsescu. Referendumul a fost invalidat de către Curtea Constituțională, la 21 august 2012.

Anul trecut, plebiscitul pe tema familiei tradiționale nu a trecut la vot.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.