Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 23 mai

CINEMA

* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 18:00 are loc proiecţia cu Q&A a filmului antropologic „A via du Mitu” al partenerului italian (O.R.S. Osservatorio ricerca sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerché Sociali) al proiectului „CU TENDA – Stories, Imagies and Sounds on the Move (Living Memory of Southeastern Europe)”.

* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, în ciclul Seara de Oscar, rulează drama „The Good Earth / Ogorul”, după un roman de Pearl S. Buck, regizată în 1937 de Sidney Franklin, cu: Paul Muni, Luise Rainer, Walter Connolly.

* La Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului JOIA de film, de la ora 19:00 este proiectat documentarul „Muzica Rănilor de Război”, ce evocă perioada dintre 1912 şi 1918, înainte şi în timpul Primului Război Mondial, în care George Enescu s-a implicat activ în sprijinirea victimelor din prima conflagraţie mondială, o perioadă a vieţii Prinţului Viorii mai puţin cunoscută despre care spunea: „Eu mi-am slujit ţara cu armele mele: pana, vioara şi bagheta”. Regizorul Tiberiu Rotărescu şi scenaristul Marilena Stănescu sunt invitaţii speciali ai serii şi vor răspunde întrebărilor venite din public.

* Zilele Filmului Coreean au în program deseară, de la ora 19:30, proiecţia în reluare la Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City a filmului de război „Linia Frontului” de Baek Jong-Yeol şi Jang Hun, a cărui acţiune se desfăşoară în jurul liniei de demarcaţie militară ce trebuie trasă de comun acord pentru a determina graniţa între Coreea de Nord şi cea de Sud, însă părţile nu cad la nici un acord din cauza dealului Aerok, un punct strategic foarte important pentru discuţiile de încetare a războiului.

* Proiectul de dezbateri culturale pe teme de actualitate „Cafeneaua critică” vă propune, de la ora 19:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) tema „Despre limbajul cinematografic” abordată din perspectivă „cognitivistă” şi… generalistă, despre istoria şi despre starea actuală a filmului românesc de Mircea Valeriu Deaca, filolog cu doctorat francez în film şi studii audiovizuale. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

MUZICĂ

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00, la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, sub bagheta dirijorului Camil Marinescu, având în program: Elegia minacciosa (con Gnossienne-Mandala) de Dan Dediu, Esenţe – Concert pentru flaut şi orchestră de Mihaela Vosganian – solist Ion Bogdan Ştefănescu, şi „Sacre du printemps” de Igor Stravinski. Concertul este cuprins în programul festivalului Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi.

* Ca în fiecare lună, Big Band-ul Radio, dirijat de cunoscutul compozitor Ionel Tudor, propune publicului deseară, de la ora 19:00, o întâlnire cu jazz-ul şi pop-ul de calitate la Sala Radio. Invitaţii speciali ai serii sunt: Nadia Trohin (voce) şi Mircea Tiberian (pian).

* De astăzi, până Duminică 26 mai, se desfăşoară cea de-a 11-a ediţie a Green Hours Jazz Fest în grădina Green Hours jazz-café, unde astă-seară, de la ora 18:30, susţin recitaluri: Laura’s Five (Laura Benedek – bass, Sergiu Bivol – trompetă, Lucas Contreras – chitară), Sergiu Chirileasă – pian), Gabi Matei – tobe) şi insolitul duo voce / baterie format din Maria Răducanu – Michael Griener (RO/DE).

* Formaţia timişoreană Methadone Skies lansează cel de-al patrulea album de studio, „Different Layers of Fear”, într-un concert ce are loc în Quantic Club, începând cu ora 19:30.

* Kaja Draksler, Petter Eldh şi Christian Lillinger prezintă, de la ora 20:00, proiectul „PUNKT.VRT.PLASTIK” într-un nou concert vibrant din Stagiunea de jazz „Artist in Residence” de la ArCuB – Hanul Gabroveni.

*  Elena Gheorghe pune în scenă, de la ora 20:00, la Sala Palatului, cel mai mare şi mai ambiţios eveniment de muzica armânească de „Ziua Naţională a Aromânilor”, intitulat „Lunâ Albâ”, după numele melodiei sale care a depăşit deja 11 milioane de vizualizări pe YouTube. In cadrul show-ului, Elena Gheorghe va lansa un nou album de muzică armânească ce va conţine cel puţin 10 piese, atât melodii tradiţionale şi readaptări în manieră modernă, cât şi unele noi.

* Tot de la ora 20:00, la Expirat – Halele Carol se deschid porţile pentru concertul în cadrul căruia trupa Pistol Cu Capse lansează cel mai nou single: „Privind De Departe”. Invitaţii serii: băieţii de la Nuanţe, trupă formată în Piteşti, la finalul primăverii lui 2016.

* Toulouse Lautrec susţine un concert de lansare a albumului „X” în Control Club, de la ora 20:30. Publicul va putea, de asemenea, gusta din vinul „Toulouse Lautrec X” lansat de formaţie şi promovat cu ocazia aniversării. În aceeaşi locaţie, de la ora 23:00 muzica este asigurată de Priku + Franco Cinelli + Vincentiulian.

* Ducu Bertzi cântă pentru prima dată pe terasa Berăriei H, de la ora 21:30.

* Mihai Mărgineanu dă concert, tot de la ora 21:30, în Hard Rock Café.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.