Cluburi pentru seniori în blocurile noi … ?! 

Un proiect de modificare și completare a Legii locuinței Nr. 114/1996 a fost depus recent la Senat pentru dezbatere. Modificările legislative propuse vizează dotările ce ar putea deveni obligatorii, pe viitor, pentru noile blocuri de locuințe.

Dacă proiectul de modificare și completare a Legii locuinței Nr. 114/1996 va fi adoptat de către Parlament, listei de dotări minime a blocurilor de locuințe i s-ar putea adăuga cluburile pentru pensionari.

Astfel, în blocurile cu peste 25 de apartamente ce se vor construi pe viitor, ar putea deveni obligatorie existența, la parter, a unui spațiu destinat organizării de cluburi pentru pensionarii din bloc, precum și pentru alte activități ale asociației de proprietari.

Lista dotărilor minime pentru spațiile comune din imobilele cu mai multe apartamente cuprinde, în prezent, instalații de prevenire și stingere a incendiilor, ascensoare, spații pentru biciclete și cărucioare, precum și pentru uscarea rufelor, ghene de gunoi și rampe de acces pentru persoanele imobilizate în scaun cu rotile.

Această măsură este propusă în contextul în care ponderea populației de peste 60 de ani a crescut, iar numărul pensionarilor din țara noastră a ajuns la 5,4 milioane. Mulți dintre aceștia sunt singuri, izolați și prezintă risc de excluziune socială, neputând socializa cu persoane de aceeași vârstă.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de modificare și completare a Legii locuinței Nr 114/1996 trebuie adoptat de Parlament, promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

Dacă va fi adoptată, această modificare legislativă ar putea avea un impact pozitiv asupra vieții persoanelor vârstnice.
Dacă va fi pusă și în aplicare… Pentru că, încă din anul 2006, există o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București (HCGMB) care prevede că, în cazul locuințelor colective de tip bloc ce aveau să fie construite de atunci încoace, adică în ultimii 16 ani, dezvoltatorii aveau obligația de a asigura câte un loc de parcare pentru fiecare apartament și încă 20%, suplimentar, pentru vizitatori.

Aceași HCGMB prevede că și în cazul locuințelor unifamiliale, cu acces și lot propriu și cu o suprafață construită desfășurată de sub 100 de metri pătrați, trebuie asigurat cel puțin un loc de parcare. Dacă suprafața construită desfășurată depășește 100 de metri pătrați, este obligatorie asigurarea a două locuri de parcare.
În fine, pentru locuințele semicolective, cu acces și lot propriu, ar trebui asigurat câte un loc de parcare pentru fiecare apartament, dacă aceste apartamente nu depășesc 100 de metri pătrați în suprafață, și câte 2 locuri de parcare pe apartament, dacă suprafața construită depășește 100 de metri pătrați.

Aceste prevederi sunt încălcate în mod sistematic de către dezvoltatorii imobiliari, așa cum lesne se poate observa în cartierele Domenii, Bucureștii Noi, mai ales în parcelarea Bazilescu, Dămăroia, dar și în alte zone ale Bucureștiului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.