Trei premiere la Cupa Națională de Enduro Mountain Bike

S-a încheiat prima competiție din sezonul Cupei Naționale de Mountain Bike Enduro (CNE) în județul Mehedinți, unde s-au inaugurat primele trasee dedicate acestei discipline din sudul țării.

Pentru acest eveniment echipa de voluntari din Drobeta Turnu Severin, Shaping the South, a muncit mai bine de 2 ani și a amenajat peste 8 km de poteci pentru mountain bike. Traseul de concurs a avut o diferență de nivel de 1300m, demne de o cupă națională.

Sorin Bătrân, participant la eveniment, spune că „traseul probei speciale 1 se aseamănă cu bine cunoscuta competiție Red Bull Rampage”.

Seria de curse Enduro MTB în România este în 2019 la un alt nivel: 6 etape în Cupa Națională Enduro, plus un Campionat Național, organizate sub o singură umbrelă.

Asociația Bike Attack Reșița, care a adus acest format de curse mountainbike endure în România, organizează, împreună cu Federația Română de Ciclism și 6 echipe locale, această cupă în 2019. Obiectivul este de a crește calitatea competițiilor, popularizarea acestui sport, dar în special de a contribui la dezvoltarea unor zone care să devină destinații pentru ture de mountain bike, o activitate ecoturistică care generează profituri în comunitatea locală.

„Implicarea noastră în această cupă are un singur scop. Să aducem împreună tot mai mulți oameni pasionați care construiesc poteci și își doresc să promoveze diverse destinații pentru mountain biking și să le punem în valoare.”, a declarat Cătălin Gavrilă, președintele Bike Attack.

„Câștigătorii etapei CNE din Mehedinți demonstrează că adie un vânt proaspăt în scena de mountain biking din România. Paul Someșan, învingător la 15-18 ani, și Mihai Anițan, cel mai bun la 19-29 ani, nu sunt doar remarcabil de rapizi, dar și niște puști bine crescuți de care ți-e mai mare dragul. Nici la fete nu stăm rău, cu Denisa Anghelina (19-29 ani) și Roxana Moise, care sunt deja o prezență constantă pe podium. Robert Laszlo (40-49 ani) și Gabor Pal (Hobby) ne reamintesc însă că experiența este și ea importantă, iar multiplul campion Sorin Părău (30-39 ani) nu face decât să sublinieze acest adevăr simplu. Sorin are și cel mai bun timp per ansamblu și este remarcabil cum a reușit să aibă o carieră atât de longevivă; cu siguranță cel mai important exemplu pentru orice rideri aspiranți!”, ne spune Maximilian Munteanu, unul dintre cei mai vechi practicanți și promotori ai sportului din țară.

Etapa din județul Mehedinți, CNE #1 Mehedinţi Enduro aflată la prima ediție, a fost un succes, cu peste 130 de participanți. Încă trei curse în locații noi sunt programate în acest an, pe lângă cele cu tradiție. În 9 iunie se inaugurează trasee de la „Ciocanu” de lângă Câmpulung-Muscel, iar în luna iulie, cele din Munții Semenic, ambele pentru prima dată în competiția națională.

Dan Marcu, unul dintre cei mai longevivi rideri din domeniu și organizator al Harghita Enduro din acestă toamnă, încurajează tinerii rideri: „Să nu uite că cel mai important e să te distrezi când te dai și să faci totul din suflet!”.

Oradea, 4 august și Reșiţa, 12-13 octombrie, găzduiesc etape cu tradiție deja în domeniul mountain bike Enduro, iar la Straja, în 25 august, se va organiza etapa de Campionat Național.

Următoarea etapă a Cupei Naționale de Enduro Mountainbike se desfășoară în Câmpulung Muscel, în perioada 8-9 iunie.

Enduro MTB se desfășoară într-un format tip raliu cu minim 4 probe speciale cronometrate, în principal pe poteci care coboară dar care au și mici zone de urcuș. Traseul cuprinde zone care să pună în evidență aspectele tehnice ale mountain biking-ului și cuprinde porțiuni înguste și expuse, pietre, trambuline, treceri peste apa, urcușuri și coborâșuri abrupte.

În urma derulării celor 6 etape din Cupa Națională de Enduro se întocmește un Clasamentul Național al disciplinei Enduro. Primii 80 de finaliști ai fiecărei categorii primesc puncte. Acestea se adună de la o etapă la alta și vor stabili o ierarhie valorică în scena Enduro la sfârșitul sezonului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.