Ministerele Agriculturii din Statele Membre UE discută viitorul albinelor

Luni, 20 mai, de Ziua Internațională a Albinei, reprezentanții ministerelor agriculturii din țările membre UE se reunesc la Bruxelles, în Comitetul Permanent pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCOPAFF) al Comisiei Europene – Departamentul Fitofarmaceutice, pentru a se pronunța, printre altele, asupra adoptării Ghidului de evaluare a riscurilor folosirii pesticidelor asupra polenizatorilor (Ghidului Albinei, cum a fost prescurtat în spațiul public).

Cetățenii români pot încuraja această decizie prin semnarea petiției europene creată cu această ocazie, susținută la noi în țară de ROMAPIS – Federaţia Asociaţiilor Apicole din România.

Ghidul propune o metodologie standard de evaluare a expunerii la toate pesticidele, și a efectelor acestora asupra albinelor domestice, bondarilor și albinelor solitare (sălbatice); metodologia ar urma să devină obligatorie la nivelul întregii Uniuni și va trebui implementată înainte de a se mai permite utilizarea oricărei astfel de substanțe chimice în agricultură. WWF – România solicită reprezentanților României să susțină adoptarea integrală a acestui ghid.

Ghidul Albinei a fost elaborat de Agenția Europeană pentru Siguranță Alimentară (European Food Safety Agency/EFSA), instituția de cercetare a Uniunii Europene în domeniul agro-alimentar, și publicat în 2013.

Gradul de risc a fost descris ca variabil, „în funcție de factori precum specia de albină, tipul de folosire a substanței, și tipul de expunere la aceasta (reziduuri în polen și nectar, contaminarea mediului cu insecticid în timpul semănării semințelor tratate, și contaminarea apei). Însă, în ansamblu, concluziile confirmă că neonicotinoidele reprezintă un risc pentru albine”. Astfel, UE a impus în vara anului 2018 o interdicție totală la folosirea acestor substanțe.

Valoarea de piață a recoltelor care sunt produse prin polenizare este de 235-577 miliarde de dolari/an la nivel global. Ca exemple de alimente care depind de polenizare amintim fructele – merele, piersicile, prunele, perele, fructele de pădure, legumele – fasolea, vinetele, salata, ceapa, cartofii, varza, dar și culturile de cafea, cacao, migdale și alte semințe, și cele pentru uleiuri vegetale (floarea-soarelui, rapiță).

Conform datelor Comisiei Europene, UE este pe locul doi în lume la producția de miere, iar România este pe locul întâi între țările UE și pe locul cinci între țările exportatoare în afara Uniunii. Cu toate acestea, UE nu acoperă decât 60% din cererea de miere din Europa, fiind nevoită să importe (mai ales din China).

Cetățenii pot ajuta la influențarea deciziei asupra adoptării Ghidului Albinei semnând petiția europeană https://actions.sumofus.org/a/save-the-bees-stop-approving-bee-harming-pesticides. Cele peste 3.000 de semnături colectate până acum din România au fost oficial înmânate oficial Ministrului Agriculturii de către ROMAPIS, în data de 7 mai, la București.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.