”Supernormal. Povestea neîmpărtășită a adversității și rezilienței”, o carte despre victorie și bunătate

Sursa foto: Cristina Toma

Adesea ni s-a întâmplat să auzim în copilărie ”De ce colegul tău de bancă poate și tu nu?”, ”De ce fetița sau băiatul vecinilor poate să scrie așa frumos și tu nu?”, ”Ce o să se aleagă de tine cu notele astea?”, și multe alte întrebări ca acestea.

Ne amărau atunci când eram mici și toată lumea vedea tot ceea ce nu puteam face bine sau corect, dar ignorau parcă cu bună știință talentele noastre care se manifestau în alte direcții și domenii decât cele așteptate de adulții din viețile noastre.

Și se pare că așa s-a petrecut și înainte ca noi să apărem pe lume cu generația părinților noștri, ori a bunicilor și încă se mai petrece cu cei care acum sunt copii.

Ei bine asta ne face să ne întrebăm de ce unii copii pot să facă din prima aproape orice se așteaptă de la ei, iar alții nu, de parcă ar fi picat atunci de pe altă planetă.

Sursa foto: Cristina Toma

Același răspuns pare să îl fi căutat și chiar să îl fi găsit Meg Jay, psiholog clinician american, autorul cărții ”Supernomal. Povestea neîmpărtășită a diversității și rezilienței”, apărută de curând la editura Trei în traducerea Ruxandrei Vișan. De altfel, și Meg Jay pornește de la aceleași întrebări: ”De ce unii copii reușesc să facă față dificultăților, iar alții nu? Ce putem spune despre copiii aparent invulnerabili, invincibili, copiii supernormali care par înzestrați cu o capacitate supraomenească de-a se adapta și de-a reuși?”

Bazându-se pe experiența clinică de peste douăzeci de ani, Meg Jay ne prezintă diferite cazuri și aspecte ale rezilienței și ne conduce în lumea interioară a „supernormalilor”, a celor care, la prima vedere, sunt doar niște medici, artiști, avocați, profesori sau antreprenori de succes, dar pe care îi descoperim ca fiind niște eroi. Aceștia au reușit să-și croiască o viață reușită în ciuda tuturor obstacolelor și dificultăților întâmpinate în copilărie.

Plină de povești de viață impresionante și de informații științifice de actualitate, cartea reușește să creioneze un tablou complet al rezilienței, adică a rezistenței noastre psihice în fața greutăților, oferind nu doar răspunsuri cu privire la resursele persoanelor reziliente, ci și o imagine a modului în care se simt și se văd pe ei înșiși oamenii „supernormali”.

Sursa foto: Cristina Toma

De altfel, Meg Jay spune că ”supernormal este povestea neîmpărtășită despre dificultăți și reziliență. Este povestea celor ce se înalță pe culmi neașteptate după o copilărie marcată de greutăți și suferință. Cartea arată lumii că a lupta împotriva trecutului este la fel de curajos – și complex – precum supernormalii înșiși. Adultul supernormal e un erou în viața de zi cu zi, uneori antieroul, care are o poveste și niște secrete pe care chiar și cei mai apropiați nu le știu. Îmbrăcându-și mantia pentru a-i sluji pe alții, el poate să-și folosească puterile pentru a face bine și va face bine chiar și când se luptă cu epuizarea. Mulți supernormali care aleg să-i ajute pe alții, fie prin voluntariat, fie în alte moduri, vorbesc despre valoarea de-a transforma ceva negativ în ceva pozitiv. Este o transformare care se petrece la multe nivele. Atunci când o experiență dureroasă devine impulsul de-a face fapte bune, nu mai suntem victimele, ci devenim eroi. Atunci când ne ocupăm de greutățile celor din jurul nostru, uităm un timp de problemele noastre și ne simțim mai fericiți. Iar atunci când avem contacte profunde cu ceilalți, permitem zilelor și relațiilor noastre să aibă greutate și sens. Permitem vieților noastre să conteze.”

Se pot afla multe lucruri interesante despre cum să rezistăm și să depășim momentele grele din viețile noastre și, mai ales, cum sa îi ajutăm pe cei mici să o facă.

Eu nu vă mai spun decât că nu veți lăsa cartea din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.