Zilele culturii Sefarde la Bucuresti

Începând de aseară 14 mai și până pe 16 mai la Institutul Cervantes din Bucuresti se desfașoară ”Zilele culturii sefarde la București”, manifestarea dorind să aducă un omagiu culturii evreilor sefarzi care au trăit în Spania până în anul 1492 când după un decret de expulzare dat de regii catolici al Spaniei, Ferdinand de Aragon si Isabela de Castilia, acestia s-au împrăștiat în căutarea unui nou cămin în toată Europa dar și în Nordul Africii. Ei au format comunități în special în Răsăritul Europei în țări precum Grecia, Serbia, Macedonia, Bosnia, Bulgaria, România dar și în Turcia.

Bucureștiul a avut până la cel de-al doilea război mondial o comunitate sefardă mare ai cărei membri au practicat cele mai diverse meserii iar contribuția lor o găsim în toate domeniile de la economie, științe, artă, literatură.
Nu putem să nu amintim cele două familii sefarde de bancheri Manoah si Halfon care si-au folosit averile pentru modernizarea tânărului stat român pe atunci-donațiile lor pentru drumuri, edificii importante precum Ateneul Român și Universitatea București dar și pentru burse pentru studenți – este remarcabilă. De asemenea, nu poate să nu fie amintit Menhem Elias care a contruit pe socoteala sa Spitalul Elias care există și astăzi iar după moartea sa, averea pe care a deținut-o a revenit Academiei Române.
Dar cum oriunde s-au aflat evreii sefarzi nu au uitat de Spania, de limba și cultura ei iar Spania, în ciuda oricărui decret regal emis la un moment dat nu i-a uitat și astăzi dorește să aducă un omagiu culturii sefarde. Însă evreii sefarzi – cu toate că nu au uitat de limba, poveștile și cântecele strămoșilor lor care cândva au fost nevoiți să părăsească Peninsula Iberică – și-au iubit din toată inima tările de adopție cărora le-ai rămas loiali chiar și în cele mai grele momente.

La Bucuresti aseară Zilele Culturii Sefarde au debutat cu un concert de muzică latino susținut de Liat Farris-Twaina acompaniată de Ileana Avram urmat de vernisajul expoziției de fotografie ”Descubre la Sefarad” , curatorul expozitiei fiind Marta Puig, managerul retelei Red de Juderias care organizează tururi ghidate ce au ca obiect cunoașterea istoriei si culturii evreilor sefarzi din întreaga Europă, în această rețea intrând din acest an și România. Au rostit alocuțiuni cu această ocazier Manuel Larrocha, ambasadorul Spaniei la Bucuresti, David Saranga, ambasadorul Statului Israel și Rosa Maria Moro de Andres, director al Institutului Cervantes din Bucuresti.

Mâine Zilele Culturii Sefarde vor continua cu o masă rotundă ”Moștenirea Sefardă în Europa” cu participarea unor cercetători și istorici în domeniu precum Paloma Diaz Mas, profesor de cercetare la Consiliul Superior pentru Cercetari Științifice din Spania, Jose Antonia Lisbona, istoric si politolog, Felicia Waldman, de la Centrul de studii ebraice ”Goldstein Goren” al Universitații București. În data de 16 mai, ultima zi a evenimentului va fi dedicată culturii sefarde dar și comunității evreiești de dincolo de Atlantic în film si teatru, urmând a fi proiectate documentarele ”El busca de sefarad” o producție argentiniană în regia Carinei Gurowitz și Paulei Castiglioni și, ”El teatro Idish” în regia lui Uri Gordon.

Intrarea este libera în limita locurilor disponibile iar începerea tuturor manifestarilor în ambele zile rămase are lor la ora 18.00 la Sala Auditorium a Institutului Cervantes din București.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.