Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 14 mai

CINEMA

* Festivalul Filmului Francez a programat astăzi trei proiecţii la Cinema Elvira Popescu:

– de la ora 16:00, în competiţia tinerilor regizori, „Edmond / Cyrano, mon amour”, comedie de Alexis Michalik, cu Thomas Solivérès, Olivier Gourmet şi Mathilde Seigner despre condiţiile în care Edmond Rostand a scris celebra piesă în versuri „Cyrano de Bergerac”;

– de la ora 18:30, în Panorama filmelor anului 2018, „Place publique / Gura lumii”, comedie dramatică de şi cu Agnès Jaoui şi Jean-Pierre Bacri despre Castro, cândva un star al micului ecran, este acum un animator TV în declin;

– de la ora 20:30, în retrospectiva Claire Simon, „Gare du Nord / Gara de Nord”, dramă a cărei acţiune are loc în renumita gară pariziană, locul unde te poţi întâlni cu oricine şi orice, chiar şi cu un tren, unde ţi-ar plăcea să mai stai, dar te grăbeşti şi unde se intersectează şi cele patru personaje principale ale filmului: Ismaël, Mathilde, Sacha şi Joan.

* La Cinemateca Eforie, de la ora 18:00, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere este proiectată drama biografică „Lawrence al Arabiei”, adaptare după scrierile lui T. E. Lawrence regizată în 1962 de David Lean, cu: Peter O’Toole, Anthony Quinn, Alec Guinness, Jack Hawkins, Omar Sharif, José Ferer, Anthony Quayle, Claude Rains.

* La Centrul Ceh se încheie actuala serie Fiction Tuesdays cu proiecţia, de la ora 20:00, a filmului „A Midsummer Night’s Dream” o adaptare a celebrei piese a lui William Shakespeare, realizată de la fel de celebru cineast Jiří Trnka. Capodoperă a genului animat, filmul este o creaţie luminoasă, de un dinamism zvelt, foarte avansată din punct de vedere tehnic pentru vremurile sale. Eleganţa cu care limbajul poetic a fost transformat în imagini încântătoare, pline de emoţie şi culoare, contribuie la farmecul calm, dar profund, al acestei prime producţii cinematografice a unui teatru de păpuşi prin tehnica kinescope.

MUZICĂ

* De astăzi, până pe 17 mai, la Institutul Balassi (Str. Gina Patrichi, nr. 8) se desfăşoară a XV-a ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare, ce  onorează memoria pianistului Cziffra György. În primele trei zile, cele ale concursului, începând cu ora 18:00, tinerii muzicieni vor interpreta în faţa publicului şi a juriului un repertoriu cuprinzând lucrări din literatura muzicală maghiară şi internaţională.

* La sala mică a Ateneului Român, Stagiunea de marţi seara are în program, de la ora 19:00, recitalul cameral susţinut de Alexandru Spînu – violă şi Eliza Puchianu – pian. Invitaţi: Ilinca Forna – vioară, Sofia Blându – violoncel şi Andra Borz – pian. În program: Märchenbilder pentru violă şi pian de Robert Schumann;  Piesă de concert pentru violă şi pian de George Enescu; Trei piese pentru cvartet cu pian: Ständchen, Liebesliedchen, Arabischertanz de Richard Strauss şi Sonata pentru violă şi pian de Rebecca Clarke.

* „20 de balade” se intitulează concertul  dat de trupa Proconsul, de la ora 19:30, la Circul Metropolitan Bucureşti.

* De la ora 20:00, în Expirat Halele Carol are loc concertul de lansare a albumului formaţiei Chasing I (Septimiu Urzica – Vocals/Guitar, Radu Moldovan – Drums/Samples, Tudor Nitu “T.” – Guitars şi Marius Lung “Ursu” – Bass).

* Astro Générale asigură muzica live în Control Club, începând cu ora 21:00.

* Un Frank Sinatra Tribute Show este susţinut de Ştefan Stan & Band, de la ora 21:30, în Berăria H.

EXPOZIŢII

* În cadrul „Zilelor Culturii Sefarde la Bucureşti” (14 – 16 mai), la ora 18:00, la Institutul Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, nr. 38) are loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Descoperă Sefarad”, cuprinzând imagini din 18 oraşe spaniole cu o bogată moştenire culturală sefardă, urmat de un recital de Muzică Ladino susţinut de Liat Farris-Twaina, acompaniată de pianista Ileana Avram.

* Tot de la ora 18:00, în cadrul Stagiunii Permanente de Artă Plastică „Temeiuri”, la Artoteca Bibliotecii Metropolitane (Şos. Mihai Bravu, nr. 4) este vernisată expoziţia de pictură şi sculptură intitulată „Repere europene”, a artiştilor Centrului Cultural HDU, ce poate fi vizitată până pe 5 iunie. Programul este iniţiat de criticul de artă Radu George Serafim şi susţinut de curatorii arh. Ana Maria Nilă şi dr. Carmen Olteanu (artist plastic).

* În Foaierul Media al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, la ora 18:30 este vernisat Salonul Naţional de Fotografie „Fotogeografica 2019”, ce reuneşte o selecţie dintr-un număr de peste 1300 de fotografii înscrise de cei 200 participanţi din toata ţara şi poate fi vizionat până pe 30 mai.

* Până pe 10 Iunie, Elite Art Gallery (Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5) găzduieşte expoziţia personală a artistei Nadejda Lungu cu titlul „Simulacre”, ce dezbate adevărul ca instrument  de interpretare a realităţii şi are deschiderea oficială deseară, de la ora 18:30.

* „Mundus” se intitulează expoziţia lui Doru Tulcan vernisată astă-seară, de la ora 19:00, de criticul de artă Cristian-Robert Velescu la Galeria Romană (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1), unde poate fi vizionată până pe 11 iunie.

CARTE ŞI LITERATURĂ

* În cadrul Festivalului Internațional de Poezie Bucureşti (FIPB), în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Calea Victoriei, nr. 88) de la ora 19:00 susţin lecturi publice de poezie: Ion Cocora, Marian Drăghici, Ioana Greceanu, Ioana Ieronim, Nicolae Mareş, Nicolae Prelipceanu, Eugen Suciu. Moderator: Luigi Bambulea. Muzica: Paolo Profeti (saxofon), Ciprian Pop (chitară).

* A IX-a ediţie a Salonului literar al pisicului ghiftuit are loc, de la ora 18:30, în Petite Bouffe Cotroceni (Str. Dr. Louis Pasteur, nr. 38), unde se discută despre volumul de proză scurtă „Ce simţi în jurul gâtului”, de Chimamanda Ngozi Adichie, tradus de Anca Dumitrescu şi Elena Marcu. Invitatul special al serii este Marius Chivu, scriitor, critic literar, redactor-şef Dilema veche şi Revista Iocan.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.