La cinci pasi de tine – o carte despre o altă față a iubirii

”Boala îți poate schimba viața dar nu ti-o poate fura” mi-a spus de curând o prietenă care în ciuda unor probleme de sănătate cronice a obtinut niște performanțe remarcabile și în carieră și în sport.

Tot același lucru mi l-a amintit și cartea ”La cinci pași de tine” scrisă de Rachael Lippincot, Mikki Daughtry și Tobias Iaconis și apărută în traducere românească la editura Litera. Un roman de dragoste atipic care ar putea fi comparat doar cu ”Love story”, cartea lui Erich Segal care a cucerit inimile cititorilor din generața părinților noștri.

”La cinci pasi de tine” îi are drept protagoniști pe Stella Grant si Will Newmann doi adolescenți care au în comun problema de sănătate cu care s-au născut: fibroza chistică, o afecțiune care face ca mucusul să se acumuleze în cantități foarte mari în plămâni făcându-i practic nefunctionali în timp. Indivizii care se nasc cu această problemă teoretic nu au mari șanse de viață, singura soluție în această situație fiind transplantul. Fiecare dintre cei doi protagoniști tratează această situație în mod diferit.

Stella, simte nevoia să-si planifice viața pas cu pas – poate pentru ca plămânii ei bolnavi, pe care nu-i poate controla, i-o guvernează oricum, trimițând-o periodic in spital, încă din copilărie. În momentul de față, ea trebuie să-și planifice foarte bine viața pentru a nu pierde locul pe lista beneficiarilor unui transplant de plămâni, care-i va asigura cinci ani de existență fără probleme. Pentru asta e obligată să stea in permanență la șase pași de oricine i-ar putea transmite o infecție pulmonară. Șase pași. Fără excepții. Will, este exact persoana de care Stella trebuie să se ferească. Lui nu-i păsa de reguli, de tratamente, nu-și respectă orarul de medicație si abia așteaptă să împlinească optsprezece ani ca să-și decidă singur soarta. Vrea să plece să vadă lumea – nu doar spitalele ei. Mai mult, Will o poate infecta pe Stella cu o bacterie mortală. Și totuși, dintr-odată, cei șase pași dintre ei nu mai par un spațiu de siguranță, ci o pedeapsă. Asta pentru că dragostea apare acolo unde nu te aștepți și, mai ales atunci când nu te aștepți. Oare n-ar putea să fure măcar o mică parte din această distanță, în schimbul a tot ceea ce plămânii lor defecți le-au furat din viață? Cât de periculoși ar putea fi numai cinci pași între ei, dacă asta îi ajută să câștige sufletește?

Însă asta vă las să o aflați singuri atunci când veți citi cartea pe care nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină. Romanul a fost și ecranizat dar înainte de a vedea filmul cred că ar fi bine totuși, să citiți romanul.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.