Yom HaShoah, zi de comemorare a victimelor Holocaustului

Sursa foto: Cristina Toma

La Centrul Cultural Evreiesc din București a avut loc, aseară, o ceremonie dedicată Zilei de Yom HaShoah, zi de comemorare a victimelor Holocaustului în Statul Israel și în Diaspora.

Aceasta este o zi de comemorare a celor aproximativ șase milioane de evrei care au murit în Holocaust, ca rezultat al acțiunilor Germaniei naziste și ale aliaților ei, precum și a comemorării rezistenței evreiești în acea perioadă.

Sursa foto: Cristina Toma

Yom Hashoá este în Statul Israel o zi de doliu național. În 12 aprilie 1951, Knessetul a fixat data de 27 Nisan, după calendarul evreiesc ca zi oficială a comemorării Holocaustului. La 19 august 1953, Ziua Amintirii Holocaustului și a Eroismului a fost ancorată sub acest nume în legea Memorialului Yad Vashem. Yom Hashoá cade în ziua 27 Nisan a calendarului evreiesc, adică în aprilie – mai, după calendarul civil, cu excepția cazului în care 27 Nisan cade vinerea, sâmbăta sau duminica, iar comemorarea este mutată cu o zi înainte sau înapoi, schimbare confirmată printr-o lege din 1981.

Data de 27 Nisan a fost aleasă deoarece în luna Nisan a izbucnit Revolta din Ghetoul Varșoviei. La 4 martie 1959 Knessetul a adoptat legea care prevede modul de celebrare publică a zilei de comemorare.

Sursa foto: Cristina Toma

Mai multe țări și Organizația Națiunilor Unite au zile proprii de comemorare a victimelor Holocaustului, care se referă, în primul rând, la milioanele de victime din rândul poporului evreu, dar și la alți oameni supuși planurilor de exterminare naziste, precum romi și membri ai altor categorii etnice, dar și persoane cu handicap sau boli incurabile și prizonieri de război.

În ceremonia de la Centrul Cultural Evreiesc au fost aprinse 7 lumânări – 6 în memoria celor 6 milioane de evrei uciși în Holocaust și una în memoria rromilor, victime ale Holocaustului.

Lumânările au fost aprinse de către Eduard Kupenberg, secretar general al Federației Comuniăților Evreiești din România, Paul Schwarz, președintele Comunității Evreilor din București, doamna Tania Berg, atașat cultural al Ambasadei Statului Israel la București, Serena Adler, membru al Comitetului Dachau pentru păstrarea memoriei, Maximilian Katz, director al Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului, Martin Sternin, supraviețuitor al Holocaustului, și în memoria rromilor ucisi în Holocaust, lumânarea a fost aprinsă de sociologul Gelu Duminică, președinte al Agenției de Dezvoltare Comunitară Împreună.

Sursa foto: Cristina Toma

Fiecare a evocat cele întâmplate atunci, memoria unor rude pe care unii nu le-au cunoscut decât din poze și povestiri sau a altor oameni-femei, bărbați, copii, tineri și bătrâni, oameni simpli și intelectuali de marcă, care au murit în Holocaust.

Supraviețuitorii au subliniat în mod special că nu trebuie doar să nu uităm să evocăm faptele întâmplate atunci și numele celor care au pierit în Holiocaust, dar dacă vrem să cinstim cu adevărat memoria lor atunci trebuie să avem grijă ca cele întâmplate atunci să nu se mai repete niciodată cu niciun popor, indiferent de locul în care se află, credința pe care o are sau cultura din care face parte.

Vorbitorii au subliniat, de asemenea, cu îngrijorare că în ultimii ani, în lume au crescut numărul atacurilor antisemite, dar și extremismul în general. Ei au precizat că este necesar ca oamenii să învețe mai mult să se accepte, să colaboreze și să facă ca lumea să fie un loc mai bun pentru toți.

Sursa foto: Cristina Toma

Cu această ocazie a fost deschisă și o expoziție, cuprinzând portrete ale celor care, cu toate riscurile existente, atunci au salvat evrei de la o moarte sigură. Printre acești salvatori se află și Regina-Mamă Elena, dar și sora medicală Viorica Agarici, care a reușit să oprească trenurile morții.

La ceremonie au fost prezenți, pe lângă supraviețuitori ai Holocaustului, și urmași ai acestora și tineri, elevi de liceu și de gimnaziu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.