Tornada a provocat discutii urgente DSU-IGSU-ANM

Astăzi, la sediul Departamentului pentru Situatii de Urgenta a avut loc întâlnirea domnului dr. Raed Arafat, Secretat de Stat, Sef al DSU, cu directorul general al ANM, doamna Elena Mateescu,  și prim- adjunctul inspectorului general al IGSU, col. Radu Cristian.

In cadrul discuțiilor,  au fost stabilite  evenimentele care se pot produce pe teritoriul țării și nu sunt încadrate, potrivit normelor juridice actuale, in sistemul RO-alert.

Astfel, in perioada imediat următoare va fi întocmita  o procedura operațională comuna  DSU- IGSU-ANM in cadrul careia vor fi  clar definite fenomenele meteo extreme cu impact semnificativ asupra vietii și cu manifestare intempestiva, care sa fie transmise prin sistemul Ro-Alert.

Pentru optimizarea transmiterii avertizarilor populației in cazul producerii unor fenomene meteo severe imediate, s-au stabilit următoarele măsuri:

– Stabilirea tipurilor de fenomene meteorologice severe imediate si a terminologiei specifice a acestora pentru a fi transmise prin sistemul Ro-Alert;

– Asigurarea  unei legături de comunicații directe ( hot-line) între structurile operaționale cu activitate permanenta din cadrul DSU-IGSU-ANM;

– Întocmirea  procedurii operaționale comune, cu mentionarea nivelurilor de gravitate pentru care se impune transmiterea mesajelor de avertizare către populație, prin intermediul aplicației Ro-Alert.

Intr-o etapa ulterioara, s-a stabilit ca fiind necesară actualizarea cadrului  normativ-juridic in vigoare,  privind transmiterea mesajelor avertizare meteorological incluzand si utilizarea sistemului Ro-Alert.

Un alt aspect important abordat in cadrul întâlnirii a vizat posibilitatea trimiterii mesajelor de avertizare prin intermediul sistemului Ro-Alert, pe baza informațiilor conținute in apelul de urgenta efectuat de cetățeni la 112.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.