Peste 12,5 milioane de euro au cheltuit românii de Paște și 1 Mai

Românii care au plecat în minivacanțe de Paște și 1 Mai în România au cheltuit peste 12,5 mililioane de euro, numai pentru servicii de cazare şi masă.

Cei aproximativ 109.000 de turiști români care și-au petrecut minivacanțe de Paște si 1 Mai în stațiuni din țară au cheltuit mai mult cu 12,7 % față de perioada similară a anului trecut.

În străinătate au plecat, pentru minivacanța de Paște și 1 Mai, peste 11.650 de turisti.

Spre deosebire de anul trecut, când Paștele și 1 Mai au fost sărbătorite la distanță de 3 săptămâni, anul acesta sărbătorile au fost succesive, iar încasările au depășit 12,5 milioane de euro.

Această creștere a fost datorată perioadei prelungite de aproximativ o săptămană de zile libere și a tarifelor similare cu cele de anul trecut.

În topul preferințelor românilor s-au aflat în aceste zile stațiunile rurale, urmate de statiunile de pe litoral, cele montane, și cele balneare.

Zona Bran-Moeciu, Bucovina și Maramureș au fost cele mai căutate destinații rurale, unde s-au înregistrat tarife între 100 și 300 lei/pers/noapte.

Cele mai căutate stațiuni montane au fost cele de pe Valea Prahovei și Poiana Brașov, unde cazarea a costat între 100-500 lei/ pers/noapte.

Destinația cea mai populară pentru aceasta minivacanță a rămas litoralul românesc.

Numărul turiștilor sosiți efectiv pe litoral a fost de 29.000, multe rezervari fiind anulate în ultima clipă din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Aceștia au cheltuit în trei zile numai pe pachetul de cazare și masă aproximativ 19 milioane de lei.

Din totalul locurilor pregătite pe litoral, în topul preferințelor a fost Mamaia, cu un grad de ocupare de aproximativ 90% în nordul stațiunii și 50% în restul stațiunii.

În structurile de cazare din sud, gradul de ocupare a fost de aproximativ 25%.

Aproximativ 1000 de persoane, turiști pasionați de pescuit și dornici de inedit, au ales să petreacă minivacanța de Paște și 1 Mai în Delta Dunării.

Din punct de vedere al tarifelor, trei nopți de cazare, la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, costă în medie 600 lei/pers.

În ceea ce privește turismul extern, românii au cheltuit peste 2,6 mil. euro, cele mai căutate destinații pentru petrecerea minivacanței de Paște si 1 Mai preferând Bulgaria, urmata de Grecia, Ungaria și Israel.

La fel ca în anii trecuți au fost români care și-au îndreptat atenția și către destinațiile exotice precum Bali, Thailanda sau chiar Brazilia.

Sursa: Federația Patronatelor din Turismul Românesc

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.