Pompierii, la datorie si in zilele libere!

Peste 5.100 de pompieri salvatori vor fi, zilnic, la datorie de Paște. Verificări pe linia prevenirii incendiilor la biserici și unități de cazare, în Săptămâna Mare.

Obiectivele IGSU din această perioadă sunt de reducere a numărului de incendii prin înlăturarea deficiențelor pe linia apărării împotriva incendiilor de la biserici sau alte categorii de construcții frecventate de sărbători, dar și de asigurare a unui timp de intervenție scăzut prin suplimentarea numărului de pompieri și de paramedici SMURD.

Astfel, în aceste zile au fost efectuate 1.880 controale la lăcașuri de cult, mall-uri și centre comerciale, dar și la unități de cazare turistică.

Pe timpul acțiunilor au fost identificate 270 obiective fără autorizație de securitate la incendiu și au fost aplicate amenzi în valoare de peste 1,3 milioane lei.

Inspectorii de prevenire au avut în atenție dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești și hidranţii exteriori, în cazul manifestării unui incendiu. Până în acest moment nu au fost identificate nereguli grave care să impună oprirea funcționării.

Pe linie operativă, în perioada sărbătorilor, IGSU funcționează cu efective suplimentate, coordonare operațională 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar la nevoie echipajele pot fi completate cu personal adus la serviciu din turele libere.

Zilnic, peste 5.100 de pompieri cu aproape 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină pentru acordarea ajutorului paramedical (pompierii) si medical (medici) de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor peste 700 echipaje SMURD, dintre care 280 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 39 unităţi de terapie intensivă mobilă (8 specializate în tratament nou născuți), 44 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, 15 motociclete de prim ajutor și 325 autospeciale pentru descarcerare și alte urgențe.

Având în vedere că în această perioadă se înregistrează o creştere a traficului spre litoral, IGSU a dispus măsuri suplimentare de scădere a timpului de răspuns în această zona, prin dislocarea de forțe și mijloace pe Autostrada A2 și pe Autostrada A4.

De asemenea, pe Plajele din Mamaia și Vama Veche au fost amplasate echipaje de salvatori militari cu autospeciale de stingere, descarcerare și acordare a primului ajutor calificat.

Din cazuistica anilor trecuți s-a constatat că la slujbele de Înviere, situațiile de urgență au reprezentat cazuri de acordare a asistenței medicale de urgență. În Noaptea Sfântă vor fi operaționalizate și dislocate mai multe echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde este așteptat un număr mare de persoane.

Totodată, IGSU a realizat o corespondență cu Patriarhia Română, prin care s-a solicitat sprijinul în diseminarea către toate obiectivele de cult a măsurilor minimale de prevenire a incendiilor.

Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor din Noaptea de Înviere, recomandăm atât preoților, dar mai ales enoriașilor să urmeze câteva reguli simple, însă foarte importante:

o             manifestarea prudenței cu lumânările şi candelele aprinse în timpul derulării slujbelor religioase, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau părului;

o             evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;

o             în locuință, amplasarea lumânărilor și candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanță de perdele, lemn sau electrocasnice;

o             menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică și interzicerea accesului în interior, dacă a fost depășită capacitatea construcției;

o             parcarea mașinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

Având în vedere perioada mare de zile libere de care se bucură românii, le recomandăm câteva măsuri de apărare împotriva incendiilor pe timpul ieșirilor la “iarbă verde”:

o             este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt.

o             în zonele de agrement, focul se poate aprinde doar în locuri special amenajate, în condiţii și la distanţe de siguranţă care să nu permită propagarea focului la vecinătăţi.

o             supravegherea arderii, deoarece o rafală de vânt  poate răspândi flăcările sau scânteile.

o             supravegherea continuă a copiilor, pentru a preveni jocul acestora cu focul.

o             în locul în care se face grătarul trebuie să fie amplasat un stingător de incendiu sau o găleată cu apă.

o             înainte de plecare, focul trebuie stins, iar cenușa trebuie acoperită cu pământ.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.