ELCEN PREGĂTEȘTE ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI SISTEMULUI DE TERMOFICARE

Iepurașul le-ar putea aduce bucureștenilor o creștere semnificativă a tarifului la căldură! Fuziunea RADET-ELCEN a eșuat!

Într-o informare internă adresată, ieri, tuturor angajaților ELCEN, administratorul special Claudiu Crețu și președintele așa-numitului sindicat reprezentativ din cadrul ELCEN, SLI-SEB, Cristian-Aurica Popescu, spun că Electrocentrale București SA (ELCEN) va rămâne la Ministerul Energiei și va solicita ANRE o creștere a tarifului la Gigacalorie pentru a asigura creșterea salariilor propriilor angajați.
Administratorul special și președintele SLI-SEB aruncă vina ratării fuziunii dintre ELCEN și RADET în curtea Primăriei Capitalei.
Astfel, conform informării interne adresate angajaților, ELCEN și SLI-SEB ar fi încercat să negocieze, din decembrie 2018 până în februarie anul acesta cu PMB, Ministerul Energiei, reprezentanții RADET și Compania Municipală Energetica un nou Contract Colectiv de Muncă (CCM) în care să fie cuprinse drepturile tuturor salariaților, ale celor proveniți de la ELCEN dar și ale celor de la RADET, în urma fuziunii. Dar, în ciuda eforturilor ELCEN și SLI-SEB, nu s-ar fi ajuns la semnarea unui nou CCM .

„Deși au fost respectate toate termenele și s-a lucrat la întreaga documentație, această soluție nu a mai putut fi posibilă”, spun administratorul special și președintele SLI-SEB.
Vina ar purta-o, evident, Primăria Capitalei și administratorul judiciar al RADET, Rominsolv. Astfel, statutul Energetica ar fi devenit „neclar”, în timp ce Rominsolv nu a modificat Planul de Reorganizare al RADET „în vederea introducerii în acesta a sursei de bani cu care regia să achite datoriile ELCEN către creditorii săi, precum și în vederea transferului activității către compania PMB, așa cum era prevăzut în planul ELCEN”, susțin domnii Crețu și Popescu.
Acestea sunt cauzele pentru care ELCEN va depune în instanță un nou plan de reorganizare, care se află în lucru. Noul plan de reorganizare va prevedea că „ELCEN va rămâne în subordinea Ministerului Energiei și va avea contract de furnizare cu o companie municipală către care va delega PMB serviciul de termoficare, după falimentul RADET”, conform informării interne.
„Bugetul de venituri și cheltuieli va prevede și majorarea fondului de salarii, conform art. 5.61 din CCM ELCEN în viitoare, astfel încât să poată fi asigurată noua salarizare le care Ministerul o va avea în vedere pentru ELCEN”, se afirmă în informarea domnilor Crețu și Popescu.

Pentru a susține majorările salariale convenite cu SLI-SEB, ELCEN va solicita ANRE o majorare a tarifului la gigacalorie, majorare ce ar urma să fie aprobată la finele lunii mai, spune informarea destinată angajaților ELCEN.
„Toate calculele referitoare la bugetul de venituri și cheltuieli (implicit cele referitoare la fondul de salarii) trebuie susținute de o decizie a ANRE privind tarifele cu care ELCEN poate furniza energie termică și electrică, astfel încât din activitatea sa ELCEN să poată înregistra profit, condiție indispensabilă pentru ca un Plan de Reorganizare să poată fi votat favorabil de către creditori. Niciun Plan de Reorganizare în pierdere nu poate fi votat”, explică administratorul special și președintele SLI-SEB în mesajul lor către salariații ELCEN.

Așadar, după aproape 6 ani de promisiuni și asigurări că ELCEN va trece la PMB pentru realizarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică (SACET-BUCUREȘTI), după cascade de vorbe frumoase la toate nivelurile, de la prim-miniștrii, miniștrii ai energiei până la primari generali, este pentru prima oară când se afirmă răspicat, negru pe alb, că fuziunea RADET-ELCEN nu va mai avea loc!
Pentru eșecul creării SACET-BUCUREȘTI, administratorul judiciar și președintele auto-proclamatului sindicat reprezentativ de la ELCEN aruncă vina în ograda Primărie Capitalei.
Pe de altă parte, ELCEN își fundamentează creșterea salarială promisă propriilor angajați pe o creștere a tarifului gigacaloriei. Asta în condițiile în care este foarte clar că bugetul întins la maxim al Primăriei Capitalei nu mai poate suporta o nouă creștere a subvenției la căldură. Așadar, creșterea tarifului gigacaloriei de către ELCEN va însemna creșterea întreținerii și o nouă gaură în buzunarele bucureștenilor care locuiesc la bloc.
Creșterea tarifului gigacaloriei în an electoral va lovi, fără indoiala, în popularitatea primarului general Gabriela Firea. Dar aceasta creștere va însemna și începutul sfârșitului sistemului de termoficare!

În condițiile în care rețeaua primară a RADET este în mare suferință, în condițiile în care iarna trecută cartiere întregi au fost afectate de avarii, rămânând fără apă caldă și căldură, creșterea tarifului la gigacalorie va duce la o avalanșă de deconectări și debranșări în această vară!
Cei dintâi se vor deconecta de la sistemul de termoficare cei care au posibilități materiale mai mari și își vor putea instala rapid centrale de apartament.

Sistemul centralizat, rămas cu un număr mai mic de consumatori, cei mai mulți dintre ei cu posibilități financiare reduse, pensionari, familii cu venituri mici etc, va deveni din ce în ce mai puțin eficient și rentabil și, în scurt timp se va prăbuși.

Odată cu sistemul de termoficare al Bucureștiului, se va prăbuși și ELCEN, care produce energie electrică prin arderea gazelor naturale la un preț atât de ridicat încât, dacă nu va mai vinde către bucureșteni agentul termic, produs secundar din procesul de producție a energiei electrice, nu va putea supraviețui pe piață.

La acest scenariu s-or fi gândit cei de la ELCEN???

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.