Aproape un milion de specii amenințate cu dispariția, potrivit unui raport ONU

Omul depinde de natură, dar el o distruge metodic: până la un milion de specii de animale și plante pot fi amenințate cu dispariția, multe dintre ele „în deceniile următoare”, conform unui proiect de raport al ONU privind biodiversitatea, obținut de AFP.

Cifrele vor fi prezentate la Conferința ONU privind biodiversitatea care va avea loc la Paris în perioada 29 aprilie – 4 mai, eveniment la care vor participa oameni de știință și decidenți politici.

Situația actuală a biodiversității ar trebui să fie la fel de îngrijorătoare ca și previziunile privind schimbările climatice.

Potrivit ultimului raport ONU privind biodiversitatea, până la un milion de specii, din cele cca 8 milioane care trăiesc în prezent pe Pământ, sunt în pericol.

Raportul se bazează parțial pe analiza unor specii bine studiate, în special vertebrate, dar subliniază „incertitudinile” legate de multe specii mai puțin cunoscute, în special de insecte. Dispariția acestei biodiversități are un impact direct asupra oamenilor. Alimente, energie, medicamente: „Beneficiile pe care natura le aduce oamenilor sunt fundamentale pentru existența și bogăția vieții umane de pe Pământ, iar majoritatea nu sunt complet înlocuibile”, avertizează textul.
De exemplu, peste 2 miliarde de oameni depind de lemne pentru energie, 4 miliarde folosesc medicamente naturale și 75% din culturi trebuie să fie polenizate de insecte.

Principalii responsabili de această situație sumbră sunt: folosirea terenurilor (agricultură, exploatare forestieră, exploatare minieră) și utilizarea directă a resurselor (pescuit, vânătoare). Apoi urmează schimbările climatice, poluarea și speciile invazive, al căror impact a fost „relativ mai puțin important până în prezent”, dar „se accelerează”. Însă textul evidențiază şi legăturile dintre această pierdere a biodiversității și schimbările climatice, uneori încurajate de aceiași factori, în special modelul agricol într-o lume din ce în ce mai populată. Pe de altă parte, raportul estimează că trei sferturi din suprafața terestră, 40% din mediul marin și jumătate din cursurile de apă au fost „grav afectate”. Iar cele mai afectate regiuni sunt cele în care trăiesc popoare indigene care sunt în mod particular dependente de natură sau populații sărace deja vulnerabile la efectele schimbărilor climatice.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.