Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor

Pasionaţii de literatură din întreaga lume sărbătoresc în fiecare an, pe 23 aprilie, Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, eveniment organizat de UNESCO cu scopul promovării lecturii, publicării cărţilor şi a drepturilor de autor.

Aceasta dată a fost aleasă în mod deliberat deoarece, conform calendarului gregorian, în această zi sărbătorim naşterea şi moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616), Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899), Manuel Mejía Vallejo (n. 23 aprilie 1923), dar şi ziua în care a murit creatorul lui Don Quijote, Miguel de Cervantes (a murit pe 22 aprilie, dar a fost înmormântat pe 23). Tot pe 23 aprilie au trecut în nefiinţă şi scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega, englezul William Wordworth, francezul Jules Barbey d’Aurevilly.

Cea de-a 24-a ediţie a Zilei Internaţionale a Cărţii se va concentra asupra limbilor indigene. Tematica a fost aleasă în contextul în care Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit ca anul 2019 să fie dedicat acestor limbi aflate pe cale de dispariţie, cu scopul de a atrage atenţia asupra vorbitorilor lor şi culturilor acestora, dar şi pentru a celebra diversitatea culturală din lume.

În fiecare an, UNESCO şi organizaţiile internaţionale care reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte – editori, librării şi biblioteci – selectează „Capital World Book” pentru o perioadă de un an, din 23 aprilie.

Sharjah (Emiratele Arabe Unite) a fost desemnată „Capital World Book” pentru anul 2019. Sharjah va organiza o conferinţă asupra libertăţii de exprimare, o competiţie pentru poeţi, ateliere pentru crearea de cărţi în alfabetul Braille şi evenimente dedicate populaţiei sale multietnice.

În România, din 2005, pe 23 aprilie nu se sărbătoreşte numai ziua cărţii, ci şi ziua bibliotecarului.

Editura Litera invită cititorii la o nouă ediție Noaptea Cărților Deschise

Noaptea Cărților Deschise este cel mai mare eveniment de încurajare a lecturii. Pe 23 aprilie, de la ora 19:00 până la miezul nopții, Arcul de Triumf își deschide porțile și devine gazdă pentru cărți și cititori.

Monumentul este deschis special pentru public la Noaptea Cărților Deschise, amenajat cu spații inedite de lectură, biblioteci pentru cei mari și cei mici și zone multimedia de informare culturală.

Afla AICI mai multe despre evenimentele românești la Ziua Internațională a Cărții

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.