Primaria Capitalei continua programul de consolidari!

Sursa foto: Primaria Capitalei

Se consolideaza trei cladiri incadrate in clasa I de risc seismic.
Proiectele au fost aprobate in sedinta Consiliului General de astazi.

Primarul general Gabriela Firea: „Continuam in forta programul de consolidari cu reabilitarea a trei blocuri din centrul Capitalei si expropriem trei cladiri monument istoric, printre care si Hanul Solacolu”.

La propunerea Primarului general, Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat o serie de proiecte de hotarare prin care se continua programul de consolidări început de Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Astfel, au fost finalizate documentațiile necesare pentru încă trei imobile și au fost aprobati indicatorii tehnico-economici.

Primarul general, Gabriela Firea: „Este vorba despre trei blocuri de locuit, cu peste 150 de apartamente, incadrate in clasa I de risc seismic, situate in centrul Capitalei. Totodata, continuam exproprierea monumentelor istorice lasate in paragina de catre proprietari. In sedinta CGMB din 26 februarie au fost aprobate primele doua exproprieri, iar astazi s-au votat alte trei proiecte de hotarare prin care am solicitat demararea procedurilor de expropriere pentru două imobile din Centrul Vechi, de pe strada Franceza, aflate într-un stadiu avansat de degradare, precum si pentru Hanul Solacolu, care, in prezent este in pericol de prabusire”.

(Ambele imobile din strada Franceză (nr. 36 si nr. 14) sunt monumente istorice, aflate in stare avansata de degradare, imposibil de locuit. Unul a fost construit în anul 1875, iar celalalt, din strada Franceza nr 14, a fost construit in anul 1869. Aici s-a nascut Iulia Hașdeu).

Exproprierea Hanului Solacolu

In ceea ce priveste imobilul cunoscut sub numele de Hanul Solacolu – monument istoric aflat in proprietate privata, situat la adresa Calea Moșilor nr. 134, Sector 2, Bucuresti, dupa expropriere, Primăria Capitalei isi propune sa restaureze acest imobil si sa-l transforme in Spațiul Cultural Municipal.

Monumentul istoric a ajuns o ruina dupa ce proprietarii nu au investit in consolidarea si restaurarea sa. Imobilul a fost retrocedat îin anul 2003, iar de atunci a fost intr-o degradare continua, fiind nu de puține ori adapost pentru oamenii strazii.

In anul 2010, acoperisul cladirii s-a prabusit, iar in acest moment tot ansamblul este un pericol pentru trecatori. Proprietarii au fost amendati in mai multe randuri din cauza situatiei in care se afla imobilul. Cladirea are aproape o mie de metri patrati si o gradina de circa 1.500 mp.

Primaria Capitalei a obtinut si un aviz favorabil din partea Ministerului Culturii. Valoarea totala a despagubirilor, calculate potrivit legii, este de aproximativ 5,6 milioane de lei.

Reamintim ca, potrivit legii 422/2001, Municipalitatea are obligația de a-i expropria pe acei proprietari care nu au început demersurile pentru consolidarea imobilelor, după ce au fost notificați de autorități.

Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul Capitalei

De asemenea, tot in cadrul sedintei, la propunerea primarului general, au fost aprobate si proiectele de hotarare necesare punerii in aplicare a regulamentului de reabilitare a fațadelor, dar și pentru demararea lucrărilor necesare la sapte cladiri din centrul Bucurestiului. In cazul a trei imobile, (Calea Victoriei nr. 136-138, Bd. Lascăr Catargiu nr. 16 și Bd. Gheorghe Magheru), pentru a putea incepe lucrarile de interventie la fațade a fost necesara transmiterea dreptului de proprietate a unei parti din imobil de la Administratia Fondului Imobiliar la Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic.

In ceea ce privește cele patru imobile de pe Calea Victoriei (nr. 12A, nr. 25, nr. 103-105, nr. 214), prin proiectul de hotarare propus votului s-a asigurat finantarea necesara si includerea acestora in programul de reabilitare a fațadelor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.