Meningita meningococica fulminantă la Liceul Gheorghe Lazar

Update:

Eleva de 18 ani cu meningita meningococica fulminantă a decedat la Institutul Matei Bals, conform surselor noastre.

Dupa confirmarea diagnosticului, profesorii si elevii care au intrat in contact cu tanara bolnava au primit tratament profilactic.

Liceul va fi inchis maine pentru dezinfectie.

Tanara a ajuns initial la Spitalul Universitar de Urgenta dar starea ei s-a degradat rapid. A fost intubată, ventilată si transferată la Institutul “Matei Balș”, după confirmarea diagnosticului. Tot personalul de la Spitalul Universitar dar si cel de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov care a intrat în contact cu fata a luat tratament profilactic iar spatiile au fost dezinfecate corespunzator.

Update 21.10 Comunicat Ministerul Sanatatii

In urma cazului de meningita meningococica care a dus azi  la decesul unei tinere, Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari:

Inspectorii Directiei  de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti au intervenit imediat ce au fost  informati  ca la IN Matei Bals  este internata o pacienta in varsta de 18 ani care  a fost diagnosticata cu meningita meningococica,  afectiune  care a dus la deces in cursul acestei zile.

Conform procedurilor care se impun in acest caz, au fost stabiliti toti contactii directi, elevii a doua clase de curs si  10 dintre profesorii unui liceu din Capitala,  carora li s-au recoltat probe de exudat faringian  si li s-a administrat  antibiotic in doza unica in scop profilactic. Impreuna cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti s-a luat decizia suspendarii cursurilor in data de 19 aprilie pentru a aplica in unitatea scolara masuri de decontaminare si dezinfectie.

Infectia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar  in cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnava sau purtatoare. Microorganismul nu este rezistent in mediul extern,  fiind foarte sensibil la variatiile de temperatura si uscaciune . In unele cazuri  rare , poate aparea o forma fulminanta a bolii (meningococemie) cu o rata mare de deces. Doar contactii apropiati sunt testati in vederea posibilului portaj al meningococului si li se aministreaza profilactic doza unica de antibiotic.

Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile doua tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C,Y,W si altul pentru tipul B, care se administreaza concomitant.

Conform ultimelor date raportate de Centrul National de Control al Bolilor Transmisibile, in anul 2017  au fost inregistrate 63 de cazuri de meningita meningococica, din care 13 persoane au decedat.

 

In aceasta dimineață, DSP București a primit o informare cu privire la existenta  unui caz de meningita meningococica fulminantă la Liceul Gheorghe Lazar.
Imediat, medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s- au deplasat la liceu si au început ancheta epidemiologica.

Au fost luate si primele măsuri, respectiv s- a administrat tratament profilactic contactilor si s- au luat exudate faringiene.
Urmează ca maine sa fie realizată dezinfecția in tot liceul.

http://www.cnscbt.ro/index.php/metodologii/boala-meningococica/479-metodologie-supraveghere-boala-meningococica

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.