Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 18 aprilie

CINEMA

* Cinema Elvira Popescu găzduieşte de astăzi, până Duminică 21 aprilie, a 8-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica, singurul de acest gen din Europa Centrală şi de Est, ce vă propune cele mai noi şi puternice filme cu tematică predominant politică, lungmetraje de ficţiune sau documentare, reunite sub sloganul „Not so politically correct”. Două dintre acestea sunt proiectate chiar astăzi astfel:

– de la ora 18:30, documentarul „Prima Campanie” de Audrey Gordon, iniţiat de circumstanţele prin care Astrid Mezmorian, una dintre cele mai tinere jurnaliste franceze ale departamentului de politică al televiziunii naţionale franceze TF1, primeşte sarcina să acopere din punct de vedere mediatic campania electorală a lui Emmanuel Macron;

– de la ora 20:30, în cadrul Galei de deschidere, „Zavod / The Factory”, un thriller cu multe elemente politice şi neo-noir al unuia dintre noii maeştri ai cinematografiei ruse, Yury Bykov, în care falimentul întreprinderii şi atitudinea proprietarului determină câţiva muncitori din nucleul dur să ia o măsură fără precedent: îl vor lua ostatic pe cel responsabil de drama lor şi vor cere o recompensă pe măsură.

* Ultimele proiecţii în Independent American Film Festival.

♦ La CinemaPRO sunt proiectate:

– de la ora 17:00, drama „The Mountain” de Rick Alverson, a cărei acţiune are loc în America anilor ’50, în care un tânăr introvertit se alătură unui renumit lobotomist ce îşi promovează noua procedură având printre pacienţi şi pe fiica unui carismatic lider a înfloritoarei mişcări New Age din Vest;

– de la ora 20:00, horrorul de acţiune „Mandy” de Panos Cosmatos, ce urmăreşte povestea lui Red Miller, un om distrus interpretat de Nicolas Cage, care vânează o sectă religioasă criminală care a sacrificat dragostea vieţii sale.

♦ La Cinema Muzeul Ţăranului rulează două drame:

– de la ora 18:00, „Diane”, de Kent Jones, în care Mary Kay Place interpretează personajul titular, o văduvă altruistă de şaptezeci de ani, a cărei viaţă este dictată de nevoile altora, cel mai mult încercând cu disperare să ajungă la fiul său dependent de droguri, în ciuda eforturilor lui de a o îndepărta;

– de la ora 20:00, „Vox Lux”, de Brady Corbet, ce urmăreşte ascensiunea lui Celeste (Natalie Portman), pe parcursul a 18 ani, din cenuşa unei tragedii naţionale la statutul de superstar, înfăţişând momente culturale importante văzute prin ochii ei, începând cu 1999 şi terminându-se în 2017; proiecţia acestui film are loc în cadrul Galei de închidere, în care actorul american de origine română Sebastian Stan va anunţa câştigătorii concursului de scenarii scrise pentru el.

* La Cinemateca Eforie au loc două proiecţii mai speciale:

– de la ora 16:30, în medalionul Shirley MacLaine – 85 de ani (24 aprilie), comedia dramatică şi romantică „The Apartment / Apartamentul”, regizată în 1960 de Billy Wilder, în care mai joacă Jack Lemmon, Fred MacMurray, Ray Walston;

– de la ora 19:00, în gală de premieră, drama „Epava”, realizată de Cornel Gheorghiţă – cu: Bogdan Marhodin, Constantin Florescu, Sorin Frâncu.

* La Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului JOIA de film, de la ora 19:00 rulează documentarul „Amy” regizat de Asif Kapadia, care a folosit imagini de arhivă şi piese ce nu au mai fost făcute publice, pentru a spune o poveste emoţionantă despre cine a fost Amy Winehouse, dincolo de scenă.

* Tot de la ora 19:00, în cadrul programului Joia la film, la Institutul Italian de Cultură vă puteţi amuza la comedia „Tempo instabile con probabili schiarite” de Marco Pontecorvo, cu: John Turturro, Carolina Crescentini, Luca Zingaretti, Lillo Petrolo.

MUZICĂ

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00, la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, sub bagheta dirijorului Christian Badea, având în program: Uvertura Carnaval de Antonin Dvořák; Concertul în la minor pentru vioară, violoncel şi orchestră de Johannes Brahms – solişti Alexandra Conunova – vioară şi Andrei Ioniţă – violoncel; Poemul extazului de Alexandr Scriabin.

* Tribute to a legend: Frank Sinatra” se intitulează concertul dat de la ora 19:00, la Sala Radio, de Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor, avându-l ca solist pe Walter Ricci din Italia.

* Cunoscutul chitarist John McLaughlin susţine un concert, de la ora 20:00, la Sala Palatului, alături de grupul său, 4th Dimension.

* John Betsch Quartet (John Betsch – baterie, Chris Dahlgren – contrabas, David Patrois – vibrafon şi Liviu Butoi – saxofon) cântă de la ora 20:00 la ArCuB – Hanul Gabroveni, în cadrul Stagiunii de jazz „Artist in Residence”.

* „Encanto de Portugal” se intitulează recitalul de muzică fado dat de Ambra, de la ora 20:00, în Ceainăria GreenTea.

* Tot de la ora 20:00, Implant Pentru Refuz susţine un concert acustic în Expirat Halele Carol.

* Muse Quartet (Alina Horez  – vioara I, Nicoleta Petre – vioara II, Maria Colţatu – violă şi Corina Ciuplea  – violoncel) cântă, de la ora 20:00, în Clubul Eden (Palatul Ştirbei, Calea Victoriei, nr. 107).

* În deschiderea celei de-a V-a ediţii a Festivalului Spotlight, organizată în colaborare cu Fête des Lumières de Lyon, celebrul artist francez Bob Sinclar susţine un concert în Piaţa George Enescu, precedat de un warm-up cu Dj Andi, de la ora 20:30.

* Trupa înfiinţată la Gentilly de Theo Lawrence dă un concert, în această primă zi a Secvenţei din România a Sezonului România-Franţa, de la ora 21:00 în Control Club, unde, de la ora 23:00, muzica este asigurată de Herodot + R107.

* Delia dă concert în Hard Rock Café, începând cu ora 21:30.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.