Cum isi ptotejeaza Europa monumentele de patrimoniu?

Ministerul Culturii și Identității Naționale și Institutul Naţional al Patrimoniului au organizat conferinţa „Patrimoniul european: experienţe comune şi particularităţi regionale”.
A fost un eveniment inclus in programul oficial al Preşedinţiei române la Consiliului Uniunii Europene.
Manifestarea a avut loc la Sighişoara, între 11 şi 13 aprilie 2019.
Discuţiile au abordat subiectul calităţii în domeniul protejării patrimoniului cultural, temă-cheie dezvoltată în cadrul uneia dintre cele 10 iniţiative ale Anului european al patrimoniului cultural 2018: Ocrotirea patrimoniului.

Presedintele Institutului pentru Patrimoniu, Stefan Balici, a declarat, astazi, la BucurestiFm ca „patrimoniul este vazut, acum, ca o piedica, o povara”.
De asemenea a mai spus ca „daca nu exista lege, nu va putea fi protejat, insa este si o chestiune de educatie”.

Balici spune ca la Sghisoara au participat 20 de tari din Europa.
„Important pentru tara noastra a fost sa dezvoltam o tema: tema calitatii in practicile patrimoniului cultural; nu doar calitate in restraurare, ci in tot ce inseamna practica.”
„Rolul conferintei, mai spune Balici, a fost de a gasi un raspuns tehnic care apoi sa fie inaintat catre nivelul politic pentru a fi aplicat.”
Seful patrimoniului este de parere ca, „intr-un viitor cdru financiar, ar trebui introduse niste instrumente mai destepte de finantare a patrimoniului; nu doar mega proiecte care sunt greu de gestionat si putine”.

Președintele Institutului de Patrimoniu, Stefan Balici, a explicat, astăzi În Comunitate cum își păstrează monumentele țările din spațiul comunitar si care sunt regulile pe care ar trebui sa le urmeze toate statele UE.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.