Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 16 aprilie

CINEMA

* Programul zilei la Independent American Film Festival.

♦ La Cinema Muzeul Ţăranului se desfăşoară:

– de la ora 17:00, un Open Talk cu intrare liberă în care tema „Ce aştept de la un scenarist?” este abordată de Christopher Landry (asistent de regie), Tudor Vladimir Panduru (director de imagine) şi Simona Pădureţu (scenograf), iar reprezentanţi ai diferitelor profesii cinematografice vor dezvolta subiectul aşteptărilor specifice pe care le au ei ca profesionişti, de la un scenariu;

– de la ora 18:00 rulează documentarul „Tchoupitoulas” de Bill Ross IV şi Turner Ross, care urmăreşte trei fraţi pe măsură ce descoperă viaţa de noapte din New Orleans;

– de la ora 20:00 este proiectat documentarul „What You Gonna Do When The World’s On Fire?”, în prezenţa realizatorului său, Roberto Minervini, care va purta un dialog cu publicul după proiecţie, iar de la ora 22:15 va susţine şi un Masterclass, moderat de criticul de film Flavia Dima.

♦ La CinemaPRO sunt proiectate 2 drame:

– de la ora 18:00, „Wildlife” de Paul Dano, în care Ed Oxenbould interpretează pe Joe, singurul copil al soţilor Jeanette şi Jerry – o casnică interpretată de Carey Mulligan şi un golfer profesionist jucat de Jake Gyllenhaal – dintr-un orăşel din Montana anilor ’60, băiatul fiind forţat să joace rolul de adult şi să devină martor al luptelor mamei sale în timp ce încearcă să se menţină pe linia de plutire;

– de la ora 20:30, „First Reformed” de Paul Schrader, ce are ca protagonist pe Ethan Hawke, în rolul pastorului Ernst Toller, fost militar torturat de pierderea fiului pe care l-a încurajat să se înroleze în forţele armate, un suflet singuratic care are încercări disperate de a face bine într-o lume plină de lăcomie şi ipocrizie.

* La Cinema Elvira Popescu, în cadrul proiectului „Punct de cotitură 1989”, de la ora 19:00 este proiectat filmul „A fost sau n-a fost?”, de Corneliu Porumboiu, urmat, de la ora 20:30, de o dezbatere cu acces liber despre mitul revoluţiei, la care, pe lângă cineast, mai participă: Corina Şuteu – fost ministru al Culturii, actriţa Maia Morgernstern – directoare a Teatrului Evreiesc de Stat şi Mircea Vasiliu – profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Dialogul va fi moderat de Nona Rapotan, jurnalist cultural, editor-coordonator Bookhub.

* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere, este proiectată drama braziliană „O pagador de promessas / Cuvântul dat”, după o piesă de Dias Gomes, regizată în 1962 de Anselmo Duarte, cu: Leonardo Villar, Glória Menezes, Dionísio Azevedo.

* Programul Fiction Tuesdays continuă la Centrul Ceh, cu proiecţia, de la ora 20:00, a comediei „The Outrageous Baron Munchausen / Baron Prásil”, realizată în 1961 de Karel Zeman, care ne propune o călătorie fantastică prin timp şi spaţiu, urmărindu-l pe celebrul personaj în aventurile sale.

* Tot de la ora 20:00, la Centrul de Teatru Educaţional Replika (Str. Lânăriei, nr. 93-95) rulează 5 scurtmetraje ce prezintă tot atâtea poveşti de viaţă ale unor persoane cu deficienţe. Detalii despre acestea găsiţi aici.

MUZICĂ

* De la ora 18:00, Stagiunea Cartografii sonore de la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (Str. Londra, nr. 39) are loc ultimul concert din proiectul „100 de ani în 100 de concerte”, susţinut de PercussionEscu, singurul ansamblu cameral de percuţie din România din care fac parte tinerii muzicieni Irina Rădulescu – marimbă şi Răzvan Florescu. În program, lucrări de: Bela Bartók, Anna Ignatowicz-Glinska, Emmanuel Sejourne, Jesus Salvador Chappi, Michael Taylor, Andrei Petrache, Daniel Šimek. Harta în jurul căreia se va contura evenimentul reprezintă Proporţia românească a populaţiei Ungariei, Bucovinei şi Basarabiei / Der rumänische Anteil an der Bevölkerung Ungarns, der Bukowina und Bessarabiens, şi a fost realizată de unul dintre cei mai influenţi cartografi ai epocii, Paul Laghans, în anul 1915.

* Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO) din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti organizează concertul caritabil „Paşi spre lumina Învierii”, de la ora 18:30, la biserica Sfântul Elefterie Nou din Cotroceni. Suma de bani strânsă în urma acestuia va fi redirecţionată către Gabriel Vasilescu, un copil în vârstă de 11 ani care s-a născut cu hipoacuzie severă.

* Horia Mihail susţine, de la ora 19:00, la Sala Radio, primul recital bucureştean din cadrul celei de-a IX-a ediţii a Turneului „Pianul Călător”, ce propune o incursiune în clasicismul vienez, având în program: Sonata în si de Haydn, Sonata în Re de Mozart şi celebra Sonata Appassionata nr. 23 în fa de Beethoven.

* Două evenimente încep de la ora 19:00 la Ateneul Român:

– la Sala Mare, un recital cameral susţinut de Irina Iordăchescu – soprană, Lucian Corchiş – tenor şi Livia Teodorescu-Ciocănea – pian, care interpretează lucrări de Paolo Tosti, Francesco Paolo Frontini, Livia Teodorescu-Ciocănea, Franz Liszt, Frédéric Chopin, Giacomo Puccini, Georges Bizet;

– la sala mică, Stagiunea de marţi seara vă propune recitalul dat de pianista Andra Maria Mărgineanu Gavrilescu – câştigătoare a concursului Drumul spre celebritate 2018, având în program lucrări de Claude Debussy, Franz Liszt şi Serghei Rahmaninov.

* Sala Palatului găzduieşte, de la ora 20:00, concertul caritabil „Stars4Dreams” organizat de Fundaţia Copii în Dificultate, care îngrijeşte peste 100 de copii cu boli incurabile şi abandonaţi. Participă: INNA, Irina Rimes, Nicoleta Nucă, AVA şi trupa de teatru adolescentin Victory of Art.

* Tot de la ora 20:00, Lost in 13 cântă pentru prima oară în acest an în Green Hours.

* Trupa Baby Elvis (Alex Stîngu – voce, chitară, Oscar Ungvari – chitară, synth, Mark Cuibuş – bass, George Alungi – tobe) susţine un concert, de la ora 21:00, în Control Club.

* Tot de la ora 21:00, trupa The Sonic Taste şi invitaţii cântă în Expirat Halele Carol.

* „Lumea toată e un circ” este intitulat show-ul dat de trupa Iris în Hard Rock Café, începând cu ora 21:30, inspirat de albumul cu acelaşi titlul, lansat în octombrie 2018.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.