”Înțelepciunea lupilor” – sau de ce avem câini și nu maimuțe

Sursa foto: Cristina Toma

O carte pe care nu ar trebui sa o lăsati necitită în această primăvară, mai ales dacă vă plac animalele, ei bine, o astfel de carte este ”Înțelepciunea Lupilor”, scrisă de Ellie Radinger și apărută în traducere românească la editura Publica.

Sursa foto: Cristina Toma

Descriși adesea drept niște ființe crude și lipsite de orice milă față de prada lor, parcă îți vine greu să accepti această asociere dintre lupi și întelepciune, văzută adesea doar ca un apanaj al ființelor blânde. Însă, autoarea este de părere că nici un animal nu seamănă atât de mult cu omul, în privința comportamentului social, ca lupul.

Elli H. Radinger, specialista germană numărul unu în lupi, a văzut de mai multe ori lupi răniți la vânătoare sau în luptă. Familia de lupi se îngrijea mereu de aceștia. Dacă plecau la vânătoare, unul rămânea cu cel rănit. Când se întorceau, îi aduceau hrană. Animalele bolnave și bătrâne erau îngrijite până când se simteau mai bine.

Sursa foto: Cristina Toma

Această însușire de a-i îngriji pe ceilalți face ca oamenii și lupii să fie atât de asemănători. Să cari după tine hrana de colo-colo și să te îngrijești de ceilalți membri ai familiei, inclusiv când sunt bolnavi, sunt lucruri pe care le vezi doar la oameni și la lupi.

La o primă vedere, cimpanzeii par să semene mai mult cu oamenii decât lupii. Dar masculii-primate nu ajută la hrănirea puilor sau la îngrijirea bătrânilor. Lupii și oamenii se înțeleg mai bine. Este unul dintre motivele pentru care, cu multă vreme în urmă, nu am invitat maimuțele să-și împartă viața cu noi, ci lupii.

Sursa foto: Cristina Toma

Au grijă, plini de empatie, de bătrânii și răniții din rândurile lor, își cresc plini de dragoste urmașii și au capacitatea să uite de toate când se joacă. Lupii gândesc, visează, își fac planuri, comunică inteligent între ei și se aseamănă mai mult cu noi decât orice alt animal.

Elli H. Radinger, a reușit să afle exact de la sursă și să adune, în cartea ei, povesti interesante despre lupi, ilustrative pentru oameni, deoarece ne spun multe despre valori ca spiritul de familie, încrederea, răbdarea, abilitățile de conducere, grija, atitudinea în fața nenorocirilor sau a morții. Ne dezvăluie lucruri uimitoare și necunoscute până acum despre viața lupilor și arată că aceștia ar fi oameni mai buni.

Toate aceste detalii, dar și altele pe care le veți descoperi pe parcursul lecturii, fac din ”Înțelepciunea Lupilor” una dintre cele mai înțelepte și mai sensibile cărți despre natură, pe care nu o veti lăsa din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.