Peste 2.500 de vizitatori la Zilele Culturii Turce de la București

Săptămâna Culturii Turce de la București, prima din seria de manifestări ce au în prim plan Göbeklitepe, cel mai vechi sanctuar neolitic din lume, situat în sud-estul Anatoliei, s-a încheiat și peste 2.500 de vizitatori au trecut pragul expoziției de la Muzeul de Artă al României, dar și al evenimentelor conexe: expoziții de fotografie și de ceramică turcească, prezentări și ateliere de ceramică, un masterclass gastronomic și un concert de violoncel cu artistul Uğur Işık.

Vreme de 5 zile, iubitorii de cultură turcă au putut participa la seminarii și conferințe despre însemnătatea Göbeklitepe și despre ceramica anatoliană, dar și la o proiecție de film, la expoziții de fotografie și de artefacte din sit și au putut degusta bine-cunoscuta cafea turcească și delicatesele otomane.

Institutul Yunus Emre, prin acest eveniment, au plasat  Göbeklitepe, primul monument istoric cunoscut, într-o poziție centrală, ca simbol al trecerii de la viața nomadă la cea sedentară. Göbeklitepe reprezintă punctul inițial al civilizației, unde se află primele așezări urbane şi unde au luat naştere primele forme de birocrație şi statale din Orientul Apropiat.

Zilele Culturii Turce, având ca temă principală “Göbeklitepe: Viața și Ființa” se vor desfășura și în Zagreb – Croația, Madrid – Spania, Tirana – Albania, Beirut – Libia, Belgrad – Serbia, Kiev – Ucraina, Sankt Petersburg – Rusia și Tunis – Tunisia.

Între 2020 – 2023, încă 4 situri din Turcia, câte unul pe an, vor fi prezentate în cadrul Săptămânii Culturii Turce.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.