Cronica unor morți anunțate prin Ordonanță de Urgență

A venit momentul ca medicii  care lucreaza si la public si la privat sa-si trimita legal (dar imoral) bolnavii la privat ca sa “coplateasca” legal?!

Ordonanţa de urgență a Guvernului pentru completarea art. 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății este prima pe ordinea de zi de astazi a Guvernului,  după numai 9 zile de așteptat propuneri în Transparență decizională. Față de 10 zile, câte erau anunțate. Și față de data de 14 mai cât ar fi trebuit să fie în Transparență decizională pe siteul Ministerului Sănătății.

 

 

 

 

 

 

 

În urmă cu 5  zile, scriam:

“Cu puțin timp în urmă, Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ privind reglementarea coplăţii pe care ar urma să o achite fiecare pacient.

Fără cap, fără coadă, cu pagini lipsă și, cel mai grav, fără menționarea segmentului la care face referire. Public sau privat?!

Reprezentanţii instituţiei susţin că documentul este necesar pentru acoperirea costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pe segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate şi a investigaţiilor medicale, precum cele de laborator şi de radiologie.

La o prima lectură, din proiectul trunchiat, cititorul ar putea înțelege că totul se va întâmpla în sectorul public, termenul “privat” lipsind cu desăvârsire.

La câteva ore după ce au fost atenționați că din proiect lipsește cuvântul “privat”, pe siteul ministerului a mai apărut o varianta care l-a inclus.

Aflăm că documentul aflat în dezbatere publică a fost actualizat, astfel încât să poate fi introdusă coplata din partea pacientului pentru servicii medicale oferite în cadrul pachetului de servicii de bază. Tipul de proceduri medicale pentru care s-ar putea cere coplată sunt: transportul cu ambulanţa de la spital la domiciliul pacientului, servicii medicale acordate persoanei bolnave până la diagnosticarea afecţiunii, anamneză, examen clinic, examene de investigaţii de laborator şi imagistică.

Alte proceduri medicale ar putea fi anumite tratamente de recuperare şi prescrierea tratamentului necesar ameliorării sau vindecării, inclusiv indicaţiile privind regimul de viaţă şi muncă, precum şi cel igieno-dietetic. Deasemenea, actul normativ prevede restituirea banilor plătiţi de pacient pe perioada spitalizării în cazul în care acesta a plătit pentru diferite servicii medicale în intervalul petrecut în spital care sunt decontate de stat”.

Această incoerență a ridicat întrebări atât din partea specialiștilor cât și din partea jurnaliștilor care, la o conferință de presă fiind cu ministrul sănătății, Sorina Pintea, au cerut lămuriri.

Răspunsul acesteia a venit și a făcut, cât de cât lumină: nu este vorba despre segmentul public ci despre cel privat.

Articulul din 5 aprilie, in intregime: http://www.bucurestifm.ro/2019/04/05/concurenta-loiala-sau-nucoplata-sau-contributie-personala-public-sau-privat/

De ce această grabă? Ce spune textul ordonanței?

“Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

,,Articol unic – După alineatul (2) al articolului 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, republicată, cu modificările şi completările ulterioare se introduce un nou alineat, alin. (21), cu următorul cuprins:

,, (21) Furnizorii privați de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriului paraclinic, potrivit legii, pot încasa direct de la asigurat o contribuție personală pentru serviciile contractate, cu acordul informat prealabil în scris, al asiguratului în acest sens.”

Toate  ar fi bune și frumoase dacă, potrivit asociațiilor de pacienți, (cele interesate de pacienți, nu cele care beneficiază de banii industriei farma, de exemplu!),

84% din serviciile paraclinice (analize medicale de laborator si imagistice) și 60% din medicină  de specialitate (consultatii medicale) care e în ambulatoriu, nu ar fi, cum credeți? Private!

Astfel, românii vor putea fi puși să plătească pentru o bună parte din investigațîi și analize.

Ministerul Sănătății recunoaște că nu decontează la valoarea reală serviciile medicale și îi lasă pe privați să ceară bani de la pacienți.

Asociațiile de pacienți atenționeaza că, dacă această ordonanță devine lege, mulți români vor muri pentru simplul motiv că nu vor avea bani de investigații, de tratamente, de reevaluarea stării de sănătate post tratament.

Furnizorii privaţi de servicii medicale acuză de mult timp  că autorităţile subevaluează costurile serviciilor .

Prin această ordonanță se dorește că oamenii să suporte diferența de preț în mod legal.

Pacienţii vor afla încă de la început care este costul real al serviciilor medicale de care au nevoie, asta în cazul în care nu apar complicații (și acestea apar, de cele mai multe ori, mai ales la pacienții cu mai multe afecțiuni).

Asociațiile de pacienți atenționeaza că acesta măsură îi va  afecta în special pe bolnavii care au nevoie de investigații și analize care nu se pot face în unitățile de stat și care, până acum, nu plăteau suplimentar.

Din momentul în care această ordonanță  va deveni lege, acești bolnavi se vor trata doar dacă au bani.

Să facem o socoteală sumară?!

Paraclinicul (analize medicale de laborator si imagistice) are 84%, ca pondere, în sistemul de sănătate, conform surselor noastre. Adică 84 %  din paraclinic e privat.

Ce înseamnă asta?

La analizele medicale, toți pacienții vor plăti. Pentru că, potrivit acestei ordonanțe, cei din paraclinic vor putea încasa Orice suma de la pacient!

Nu, nu coplata ci “contribuție” (de parcă ar interesa pe cineva care plătește de ani de zile asigurări,  cum se numește faptul că scoate bani din buzunar!)

Medicii de specialitate din Ambulatoriu (la stat îi găsim numai la spitale!) reprezintă circa 60% din medicină de specialitate. Aceștia încasează sume de la 100-200 de lei, cei mai tineri, la 600 de lei iar la un profesor ajunge la 2000 de lei consultația, în ambulatoriu.

“În ambulatoriu, cu excepția spitalelor unde mai găsim medici, (că nici aici nu găsim peste tot), eu ca pacient, ca asigurat,  unde mă duc?

Unde este rolul statului în ceea ce privește protecția socială și mai ales a sănătății și vieții oamenilor? Pentru că, pentru cei care nu au bani, tot venitul lunar poate însemna o consultatie la un medic. Ca să nu mai vorbim despre medicamente, analize… Este absolut incredibil! Noi avem un sistem de asigurări de sănătate social, conform Constituției. Nu este posibil că statul să lase pacientul  cu probleme de sănătate, cu venituri foarte mici de izbeliște. Unde este asigurat riscul financiar în caz de boală pentru omul cu venituri mici, fără resurse de finanțare?

Ordonanță lovește în omul bolnav, în omul suferind.

Sunt pacienți cu boli cronice care cheltuiesc mult pe medicamente. Aceștia nu mai au bani să facă analize medicale pentru monitorizarea bolii cronice”.

Unul dintre reprezentanții pacienților și-a exprimat părerea public, pe o rețea de socializare.

 

 

 

 

 

 

 

Un medic specialist completează:

 

 

 

 

Un alt aspect pe care reprezentanții pacienților nu îl înțeleg este: “cum justifică autoritățile urgența?”

În prima varianta a ordonanței postate pe siteul MS, da, se justifică: susțineau că sistemul e în colaps.

În ambele note de fundamentare, recunosc că tarifele nu sunt reale.

“Păi, atunci, nu putem vorbi despre o subminare a economiei naționale? Nu cumva Curtea de Conturi ar trebui să-și facă treaba? MS recunoaște prin notele de fundamentare o anumită realitate. Consiliul Concurenței face o discriminare crasă. Avocatul poporului tace.

Pacientul care se îmbolnăvește în primele zile ale lunii poate beneficia de gratuitate, ceilalți, nu.

Bugetul paraclinicului nu crește. Banii sunt aceiași, Casa va deconta la fel.  Nu s-au modificat tarifele și nici nu pot fi modificate. Cu banii ăștia nu se pot face mai multe analize medicale. Mai mult, nici cei care până acum beneficiau de gratuitate, nu vor mai beneficia. Noi avem specialiști care știu ce vorbesc. Au lucrat în Casa de Asigurări, au lucrat în minister, cunosc lucrurile. Noi cu ei colaborăm, de la ei avem cifrele”, susțin sursele noastre.

Conform Notei de fundamentare ajunsă la Guvern, “Având în vedere faptul că pentru a beneficia de un serviciu medical, este necesară programarea anterioară, cu excepția urgențelor medicochirurgicale, asiguratul va cunoaște în prealabil dacă este necesară plata unei contribuții personale, precum și cuantumul acesteia, astfel că acesta are posibilitatea de a opta pentru furnizarea serviciului medical fie cu plata contribuției personale, fie să se adreseze unui alt furnizor la care să nu plătească contribuție personală”.

Se întreabă cineva de unde are pacientul ( și un apartinător, eventual, dacă are) bani de transport, de exemplu, dacă respectivul furnizor “la care să nu plătească contribuție personală”, este la 40, 60, 100 de km distanță?

Pentru specialiștii interesați, efectele proiectului de act normativ asupra legislaţiei în vigoare

1) Măsuri normative necesare pentru aplicarea prevederilor proiectului de act normativ:

 1. a) acte normative în vigoare ce vor fi modificate sau abrogate, ca urmare a intrării în vigoare a proiectului de act normativ;
 2. b) acte normative ce urmează a fi elaborate în vederea implementării noilor dispoziţii;

1.a) – HG nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 –2019 – se modifică – Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 397/836/2018 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2018 a Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019 – se modifică

 1. b) Nu este cazul

  Întrebările care rămân : care este urgența? Este cazul unei asemenea legi peste noapte?

  Conform legii 95/2006, printre altele,  “Asistența de sănătate publică este garantată de stat și finanțată de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate sau din alte surse, după caz, potrivit legii.

  Protecția sănătății publice constituie o obligație a autorităților administrației publice centrale și locale, precum și a tuturor persoanelor fizice și juridice.

  Este legea respectată?

  Dar recomandările Organizației Mondiale a Sănătății?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.