Plătim sau nu serviciile de sănătate?!

Posibilitatea reintroducerii coplății, în sistemul medical de stat, a pus pe jar întreaga societate civilă.

O exprimare ambiguă, dintr-o viitoare ordonanță de urgență, a stârnit comentarii dintre cele mai diverse.

Autoritățile au revenit și spun că vom plăti doar la privat.

Sorina Pintea spune că pacienții, care se tratează la privat, vor plăti mai puțin, prin introducerea coplății: doar diferența dintre tariful decontat de CNAS și costul serviciului.

Proiectul de Ordonanță de Urgență, postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, nu vizează introducerea coplății pentru serviciile medicale de stat, ci introducerea în legislație a posibilității ca pacienții, care vor să se trateze la spitale și clinici private, să plătească mai puțin.

Măsura este justificată, spun autoritățile, de nevoia de a limita riscul ca sistemul să devină nefuncțional din cauza subfinanțării.

Neadoptarea de măsuri ar avea impact direct asupra sănătății publice și ar conduce la afectarea intereselor cetățenilor.

Asta înseamnă că serviciile medicale asigurate prin Fondul Național de Sănătate, fie că sunt în sistemul public sau cel privat, vor fi plătite și printr-o contribuție suplimentară a pacientului, care va fi directă, la furnizorul de servicii.

Subiectul a fost discutat, astăzi, În Comunitate, cu Vasile Barbu, Președintele Asociației pentru Protectia Pacienților și de reporterul Bucurestifm, Mihaela Arion.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.