Războiul ELCEN – RADET și dilema morală, dilema economică …?!

Bătălia de alaltăieri …

După cum spuneam, războiul total, de anihilare, între două unități economice de stat, Electrocentrale București (ELCEN), aparținând de Ministerul Energiei, și Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET), aflată în subordinea Primăriei Capitalei, continuă cu furie.

În cadrul termenului de miercuri, în fața judecătorului sindic, avocații ELCEN au încercat să obțină anularea procesului verbal, prin care Adunarea Creditorilor RADET a adoptat planul de reorganizare al regiei de termoficare bucureștene. Acest demers juridic a fost invalidat de către judecător.

Dar reprezentanții ELCEN au mai cerut și respingerea Planului de reorganizare al RADET de către judecătorul sindic, ceea ce ar duce la declararea falimentului regiei de termoficare. Dar, potrivit reglementărilor insolvenței, ELCEN ar fi trebuit să vină cu propriul plan de reorganizare a RADET, atunci când a solicitat respingerea Planului Rominsolv-ului lui Gheorghe Piperea.

În ceea ce privește acest capăt de cerere, pronunțarea va avea loc peste două săptămâni.

Ce spune ELCEN despre Planul de reorganizare al RADET…

Conform unui răspuns al ELCEN la solicitarea București Fm: „în baza unui Ordin emis de Ministerul Energiei la 09.01.2019, Adunarea Creditorilor ELCEN a transmis pe 14.01.2019, condițiile cumulative pe baza cărora Planul de reorganizare a RADET poate fi votat favorabil de către ELCEN, şi anume:

– aprobarea Planului de reorganizare a RADET de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti

– cuprinderea în programul de plăţi al Planului de reorganizare a RADET R.A, în perioada de reorganizare, a resurselor financiare şi a surselor de provenienţă a acestora pentru plata creanțelor ELCEN înregistrate (…) împotriva debitoarei RADET Bucureşti şi tratamentul aplicabil acestor creanțe, în vederea susţinerii Planului de reoganizare a activităţii ELCEN, aprobat de Adunarea Creditorilor ELCEN în data de 24.09.2018

– prezentarea resurselor financiare şi a surselor de provenienţă a acestora pentru plata obligaţiilor către ELCEN, născute ulterior deschiderii procedurii insolvenței”.
Cei de la ELCEN susțin că: „Se poate constata cu ușurință faptul că planul de reorganizare a RADET nu întrunește condițiile legale și economice, nefiind supus aprobării CGMB și neindicând clar sursele de finanțare”.

Războiul celor trei sindicate …

În contextul acestui război total între cele două entități economice de stat, Sindicatul Liber Independent din Sucursala Electrocentrale București SA (SLI-SEB) a sărit la gâtul Sindicatului Liber RADET, acuzându-l pe liderul acestuia, Ioana Stoica, de faptul că ar fi contribuit la falimentul RADET și ELCEN, alături de primarul general Gabriela Firea, și de lipsă de solidaritate sindicală, în cadrul mișcării spontane de protest a SLI SEB din iarnă, 18-19 decembrie, anul trecut.

Arhiva

Este interesant de menționat faptul că, potrivit certificatelor de grefă, cei de la SLI-SEB știau încă din data de 13 decembrie despre sentința civilă, prin care se constată pierderea reprezentativității.

În urma acestei mișcări spontan, mai mulți salariați ELCEN au refuzat să intre în schimb, amenințând cu oprirea termocentralelor, administratorul judiciar al ELCEN, Siera Quadrant, a decis acordarea unui spor de salariu de câte 2000 de lei pe salariat, se spune dreptul la replică al Electrocentrale București.

Conform răspunsului ELCEN la solicitarea București Fm, această majorare salarială a fost supusă aprobării Comitetului Creditorilor ELCEN, pe 29.01.2019, și nici unul dintre creditori nu a exprimat un vot negativ.

Cine a falimentat READET-ul …

Situația economico-financiară grea a RADET s-a datorat, în primul rând, legislației împovărătoare care punea regia de termoficare bucureșteană în imposibilitatea de a achita facturile la timp.

Astfel, potrivit legii, RADET trebuia să plătească facturile către ELCEN la 15 zile, în timp ce încasa de la populație la 45 de zile. De aici, rezultă o întârziere de 30 de zile, care nu putea fi acoperită și care ducea la acumularea de penalități, a declarat liderul Sindicatului Liber RADET, Ioana Stoica, pentru București Fm.

La aceasta s-a adăugat un ordin al ANRE care prevedea că, în relațiile dintre RADET și ELCEN, mai întâi se vor încasa penalitățile și, abia apoi, facturile. Astfel s-a ajuns la situația ca, din datoria istorică a RADET către ELCEN, de 3,7 miliarde de lei, mai mult de jumătate să o reprezinte penalitățile.

Prin această inginerie financiară, s-a ajuns la acumularea unei datorii imense, care nu putea fi plătită, la situația dezastruoasă, în care regia de termoficare bucureșteană a funcționat ani de zile cu conturile blocate în proporție de 100% de către ELCEN, explică șefa sindicaliștilor de la RADET.

Mai mult decât atât, în vreme ce ELCEN a obținut, an de an, majorări de tarif de la ANRE, regia de termoficare nu a putut beneficia de o majorare de tarif vreme de aproape 10 ani. Iar, ca să pună bomboana pe coliva termoficării, Primăria Capitalei nu a plătit ani de zile întreaga subvenție asumată la căldură furnizată populației, spune Stoica.

Cât privește lipsa de solidaritate sindicală, liderul Sindicatului Liber RADET spune că nu se putea solidariza cu o mișcare de protest care nu parcursese toate etapele legale, formale, pentru declanșarea unui conflict colectiv de muncă, în condițiile legii.

Oprirea electrocentralelor și, eventual, a furnizării agentului termic către populație, în aceste condiții, ar fi constituit o infracțiune gravă, în condițiile în care este vorba despre un serviciu public și despre infrastructură strategică, a mai declarat Ioana Stoica.

Dreptul la replică …

În mijlocul acestui război total, ELCEN a remis, miercuri, către București Fm un drept la replică privind materialul „Astăzi, o nouă bătălie în Războiul Troiei”.

Prin acest drept la replică, ELCEN reclamă faptul că SLI- SEB, care a declanșat „protestul spontan” din iarna trecută, cel în urma căruia salariații au primit un spor salarial ad-hoc de 2000 de lei, timp de patru luni, era sindicatul reprezentativ la nivelul Electrocentrale București SA. Această reprezentativitate a fost consfințită prin Sentința Civilă numărul 8041/2017, se spune în dreptul la replică.

Însă, pe 01.10.2018, un alt sindicat din ELCEN, Sindicatul Liber DGPEET, a înregistrat la Judecătoria Sectorului 1 o acțiune prin care cerea instanței să constate că același SLI SEB nu mai îndeplinește condițiile de reprezentativitate la nivelul Sucursalei Electrocentrale București SA, potrivit legii.

Pe 12 decembrie 2018, instanța pronunța Sentința Civilă numărul 8235 prin care „Constată că Sindicatul Liber Independent din Sucursala Electrocentrale București nu mai îndeplinește condițiile de reprezentativitate la nivel de unitate Electrocentrale București SA”.

În sentința civilă se reține faptul că, în august 2018, SIL SEB avea 977 de membri, dar, până la data sentinței, au fost înregistrate 22 de retrageri depuse personal și 128 de demisii prin intermediul BEJ. Ulterior, încă 48 de demisii au fost primite prin fax. Deci, sindicatul a rămas cu doar 806 membrii, cu 100 mai puțini decât numărul de membrii cerut de lege pentru a fi reprezentativ la nivel de unitate, se reține în sentința civilă Nr 8235/2018 dată în ședința publică din data de 12.12.2018.

Interesant este faptul că, în conformitate cu dreptul la replică remis de către ELCEN, la aceeași dată, 12.12.2018 a fost semnat și Contractul Colectiv de Muncă (CCM), la nivelul Electrocentrale București SA.

Cei de la ELCEN spun că sentința civilă Nr 8235/2018 nu era definitivă și executorie. Ei recunosc, în răspunsul către București Fm, că știau despre noua hotărâre judecătorească, dar mai afirmă că procedura de negociere a CCM era necesară pentru că vechiul Contract Colectiv de Muncă expiră la 31 decembrie 2018.

Dar, știind că există probleme în ceea ce privește reprezentativitatea SLI-SEB, de ce nu a chemat conducerea toate sindicatele din cadrul ELCEN la negocierile și semnarea CCM?

Dilema morală …

Continuând investigațiile în culisele acestui imens scandal ELCEN-RADET, am aflat că actualul administrator special al Electrocentrale București SA, domnul Claudiu Crețu, este angajat al RADET.

Angajat la RADET pe 20.02. 2014, domnul Claudiu Crețu a îndeplinit, pe rând, funcțiile de director al Direcției de Control Managementul Calității, până la data de 20.02.2016, apoi Consilier Director General, între 01.03.2016-31.05.2016, Director General Adjunct, 12.09.2016-28.02.2017, Șef Departament Achiziții Publice, la 01.03.2017, apoi din nou Director General Adjunct, 02.03.2017-18.07.2017.

Conform răspunsului ELCEN, actualul administrator special al Electrocentrale București SA nu s-a aflat în conflict de interese, deoarece nu mai deținea nici o funcție în cadrul RADET, din iulie 2017.

Este adevărat că, din iulie 2017, Contractul Individual de Muncă IG8321129/29.02.2016 al domniei sale este suspendat, în temeiul art.50, lit. i din Codul Muncii, dar domnul Crețu, acum administrator special al ELCEN, poate beneficia de anumite drepturi prevăzute în CCM RADET, precum cadouri pentru copiii minori de Crăciun și de Paști, decontare a biletului de odihnă și tratament, ajutor pentru nașterea sau adopția unui copil, ajutoare pentru pierderi însemnate în gospodăria proprie și boli grave sau incurabile, ajutoare de înmormântare, în cazul decesului soției, nesalariat RADET, copilului sau părinților și … tichetele cadou, pe care domnia sa le-a și ridicat și în 2017 și în 2018.

Desigur, în mod firesc se pune întrebarea, dacă domnul Claudiu Crețu știa despre toate racilele din activitatea regiei de termoficare bucureștene, ce a făcut, din posturile de conducere pe care le-a deținut, pentru a îndrepta lucrurile ?

Trecând peste orice fel de considerente, privind conflictul de interese în care s-ar putea afla șeful unei entități economice de stat creditoare, ELCEN, care are un contract individual de muncă la o altă entitate economică de stat, care datorează sume importante celei dintâi, RADET, se pune o altă întrebare: cum se justifică din punct de vedere moral această situație ?

În ce dilemă morală se află, zilnic, administratorul special al ELCEN, asemenea unui fotbalist care ar juca la ambele echipe aflate pe teren. De câte ori primește mingea, indiferent la ce poarta ar șuta, o face împotriva echipei sale …

Dilema economică …

ELCEN, producătorul de energie termică cere falimentul RADET. Dar, fără regia de termoficare bucureșteană, căreia îi vinde agentul termic, produs secundar în procesul tehnologic de producție a energiei termice, Electrocentrale București ar produce energia electrică la un preț atât de mare, încât ar fi complet necompetitive pe piața respectivă. Deci, fără a vinde produsul se înfățișează către bucureșteni, ELCEN ar da faliment.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.