Dieta nepotrivită este principala cauză a deceselor premature

Foto: pixabay.com

Dieta nepotrivită sau săracă este principala cauză a deceselor premature, înaintea fumatului, relevă revista „The Lancet”

Un nou studiu publicat în revista „The Lancet” relevă că dieta săracă reprezintă cel mai mare risc în ce priveşte sănătatea, fiind clasată înaintea fumatului, din cauza legăturii între dietă şi bolile de inimă, cancer şi diabet.

Potrivit studiului, 11 milioane de oameni mor prematur în fiecare an din cauza dietei nepotrivite. Peste 130 de oameni de ştiinţă au studiat obişnuinţele alimentare în peste 195 de ţări. Potrivit concluziilor, principalele deficienţe în alimentaţia la nivel mondial vizează nucile şi seminţele, laptele şi cerealele integrale. Pe de altă parte, băuturile îndulcite cu zahăr, carnea procesată şi sarea sunt consumate în cantităţi prea mari.

Sistemul cardiovascular resimte cel mai mare impact al dietei, 10 din cele 11 milioane de decese fiind din cauze cardiace, printre care se numără şi infarctul şi accidentele cerebrale.

”Acest studiu demonstrează ceea ce mulţi dintre noi am bănuit ani în şir: nutriţia deficitară este responsabilă pentru un număr mai mare de decese decât orice alt factor de risc din lume”, a afirmat unul dintre autorii cercetării, Christopher Murray.

Murray este directorul Institutului de Metrologie şi Evaluare a Sănătăţii (IHME, Universitatea din Washington), organizaţie finanţată de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.

Autorii recunosc totuşi că studiul lor are unele limitări. Printre acestea, faptul că asocierea între alimentaţie şi deces nu poate fi stabilită cu aceeaşi certitudine ca în cazul altor factori de risc, cum ar fi spre exemplu consumul de tutun.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.