Ziua Jandarmeriei Române

Sursa foto: Radu Șofran

Pe 3 aprilie este sărbătorită Ziua Jandarmeriei. Structura militară subordonată Ministerul Afacerilor Interne, împlinește 169 de ani. Momentul a fost marcat printr-o manifestare desfășurata la Liceul Tehnologic Special nr. 3 unde copii au putut vedea cai de serviciu, câini de serviciu, precum și armamentul din dotarea Jandarmeriei Române.

Sursa foto: Radu Șofran

Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând „Legiuirea pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”. Prin această lege s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei și i s-au stabilit principiile de organizare și funcţionare.

În timpul lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost modernizată.

Prima participare a Jandarmeriei Române la un război a fost în anii 1877-1878, în timpul Războiului de Independenţă. În cel de-Al Doilea Război Balcanic, din 1913, Jandarmeria Română a acţionat ca o forţă a Sistemului Naţional de Apărare.

În regimul comunism, trupele de Jandarmi devin trupe de securitate.

În Primul Război Mondial trupele de Jandarmi au asigurarat poliţia frontului unităţilor române pe timpul ofensivei pentru eliberarea Transilvaniei.

Sursa foto: Radu Șofran

Din 23 decembrie 1989 Trupele de Securitate au revenit, parţial, la denumirea și misiunile tradiționale.

Astăzi Jandarmeria funcționează după Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004, privind organizarea și funcţionarea Jandarmeriei Române, prin care se stabileşte statutul, atribuţiile și competenţele instituţiei, organizarea și conducerea, drepturile și obligaţiile personalului instituţiei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Autor: Radu Șofran

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.