Eu cu cine votez?

Au mai rămas mai puțin de 2 luni până la alegerile europarlamentare, iar intențiile de vot se schimbă.

Alegătorii români și europeni nu mai sunt interesați de naţionalism, ci susţin în mod deschis Uniunea și Zona Euro. Nu mai vor corupție și pun mai mult accept pe emigrație decât pe imigrație.

Alegătorii sunt convinși că Europa se prăbușește și vor să impiedice acest lucru. Și asta se vede după rezultatele alegerilor locale din Slovacia și Turcia.

În primul caz o femeie, Zuzana Caputova, luptătoare anticorupție, a câșigat alegerile prezidențiale.

În cazul Turciei, am avut o surpriză. Liderul Recep Tayyip Erdoğan, aflat de 16 ani la putere, a suferit o înfrângere neaşteptată. Partidul său de guvernământ a pierdut pentru prima oară controlul asupra capitalei Ankara în alegerile locale.

Analiștii politici spun că există 4 categorii de alegători: cei care sunt convinşi că atât Uniunea Europeană, cât și statele membre au mari probleme.

Pe locul 2 sunt cei care tind să creadă că Uniunea Europeană are șanse să meargă mai departe.

Apoi sunt „bruxellezii” convinşi, care cred că Uniunea funcţionează și că guvernele naţionale sunt problema.

Iar în ultima categorie, și cea mai mică, sunt naţionaliştii: cei care cred că Uniunea Europeană încurcă și că statul lor este soluţia.

Politologul Cristian Pârvulescu și conferențiar universitar doctor Antonio Momoc, consultant și trainer pe probleme de imagine, au explicat, astăzi În Comunitate, ce votează dar, mai ales, cum votează românii și europenii.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.