Disciplină financiară sau blocaj la asociațiile de proprietari … ?!

Pe 27 septembrie anul trecut, intra în vigoare noua lege a asociațiilor de proprietari, Legea 196/2018. Aceasta abrogă și înlocuiește fosta reglementare în domeniu, Legea 230/2007.
Încă dinainte de intrarea sa în vigoare, noul act normativ a dat naștere la numeroase critici și observații din partea celor implicați în viața asociațiilor de proprietari, administratorii de imobile, președinții de asociații de proprietari și din partea unor ONG-uri de profil.
Printre cei care contestă în modul cel mai vehement Legea 196/2018 se numără președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță. Liga, înființată încă din 1991, are ca membrii peste 15 mii de asociații de proprietari din 31 de județe, reprezentând interesele a peste 1 milion de proprietari.

Pentru că este vorba despre probleme care pot afecta buna funcționare a zeci și sute de asociații de proprietari, nu doar din București, ci din toată țara, pentru că s-ar putea ajunge la blocajul financiar sau chiar la desființarea multora dintre aceste asociații, am încercat să abordăm punctual observațiile la noul act normativ, formulate de către președinții de asociații de proprietari și administratorii de imobile din toată țara și centralizate de către Liga Asociațiilor de Proprietari „Habitat”.

Legea 196/2018 introduce anumite prevederi care par a urmări impunerea unei anumite discipline financiare la nivelul asociațiilor de proprietari.
Astfel, noul act normativ impune pentru asociațiile de proprietari un plafon de casă de maximum 1000 de lei. Asta înseamnă că orice sumă ce depășește acest plafon trebuie depusă la bancă, în contul unic al asociației, în maximum 24 de ore. În cazul nerespectării acestei prevederi, asociația riscă amenzi foarte mari.
Șeful de la „Habitat” spune că asociațiile de proprietari sunt singurele persoane juridice care „beneficiază” de o asemenea reglementare restrictivă. Nici agenții economici, nici alte forme de organizații nu sunt astfel limitate de către lege, afirmă Mereuță.
Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari crede că această prevedere este greu de respectat. Pe timp de iarnă, dacă administratorul încasează trei-patru întrețineri, deja a depășit plafonul de casă. Dacă încasările la întreținere au loc vineri seara, spre exemplu, administratorul sau președintele asociației nu va putea depune banii la bancă, susține Mihai Mereuță.
Șeful de la „Habitat” mai spune că în orașele mai mici, administratorii pot să nu aibă atât de lesne acces la servicii bancare ca în București sau în alte orașe mari. Ceea ce poate duce la imposibilitatea de a depune banii, conform prevederilor Legii 196/2018, expunând asociațiile respective la amenzi foarte mari, explică el.

O altă problemă insurmontabilă pentru multe asociații de proprietari este generată de prevederea legală conform căreia asociațiile de proprietari sunt obligate să facă plăti numai din contul unic al asociației.
Din cauza acestei prevederi, multe asociații de proprietari din toată țara, inclusiv din București, pot ajunge la blocaj, susține Mihai Mereuță.
Astfel, dacă asociația are datorii la agentul termic, să spunem, contul unic va fi blocat de către furnizorul de energie termică, RADET, în cazul Bucureștiului. Acest furnizor va executa toate sumele intrate în contul asociației respective. Acest fapt va duce la imposibilitatea de a plăti facturile la apa rece. Deci, după deblocarea contului de către RADET, în exemplul nostru, va urma blocarea contului de către furnizorul de apă. Acest lucru va duce la imposibilitatea de a plăti taxele datorate bugetului de stat etc, etc etc, explică șeful de la „Habitat”.
În plus, asociațiile de proprietari având obligația de a avea un cont unic, în acest cont se vor regăsi toți banii asociației respective. Asta înseamnă că, în eventualitatea blocării contului unic de către un furnizor de utilități, acesta va executa toate fondurile constituite conform legii de către asociația în cauză, inclusiv fondul de rulment, fondul de reparații etc. Această executare a unora dintre fondurile speciale constituite de către asociația de proprietari conform legii este, la rândul său ilegală, susține președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță.

El cere ca Legea 196/2018 să fie abrogată, pentru a fi înlocuită cu un nou act normativ care să țină cont de observațiile asociațiilor de proprietari. Această formă de organizare a proprietarilor în asociații este cea mai eficientă, atât în relația cu furnizorii de utilități și servicii, cât și în relația cu administrația publică locală și cu alte autorități ale statului. De aceea, Legea 196/2018, care poate avea ca efect desființarea multor asociații de proprietari este o nenorocire, crede Mihai Mereuță, șeful Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.