Expoziția Harun Farocki- ”Despre deteritorializarea muncii”

Harun Farocki (1944–2014) este considerat a fi unul dintre cineaștii germani cei mai importanți și mai influenți pe plan internațional. Devenit cunoscut în anii 60 prin filmele sale politice și prin emisiunile TV sofisticate, începând cu anii 90, cineastul este prezent și în scena artelor vizuale, realizând peste 100 de filme experimentale și documentare, scurtmetraje, filme artistice și instalații. Harun Farocki a lăsat în urmă o vastă operă în domeniul teoriei cinematografice și a mediilor de exprimare, iar timp de decenii a predat în cadrul unor instituții de învățământ superior. În prezent, opera sa face parte din cele mai importante colecții de artă contemporană, printre altele la Museum of Modern Art, New York; în Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Berlin și în Tate Modern, Londra. Farocki a influențat o întreagă generație de cineaști, artiști și teoreticieni.

Harun Farocki (1944-2014) a fost un etnograf al lumii capitaliste, ocupandu-se cu observarea, analizarea si explorarea ei. Un element central al abordări sale este investigarea importanței imaginilor, a formării lor și înainte de toate a structurilor de putere încifrate în ele. În opera sa, un rol central îl joacă noțiunea și reprezentarea muncii în context mediatic, politic, cinematografic și filosofic – de la confruntarea postmarxistă de la finalul anilor 60, urmată de societatea orientată spre servicii și optimizare începând cu anii 80 și până la evoluțiile cele mai actuale ce privesc munca virtuală în epoca digitală.

Expoziția Harun Farocki – ”Despre deteritorializarea muncii” organizată de Goethe-Institut București a luat naștere în colaborare cu Neuer Berlin Kunstverein (n.b.k.). În cadrul acesteia vor fi expuse atât lucrări din anii 1990 și 2000, cât și din opera mai recentă a artistului. Evenimentul se concentrează pe probleme sociale ce vizează transformarea muncii în epoca postindustrială și se apleacă cu precădere asupra unor aspecte precum condiționarea societății cu privire la prestarea de servicii, auto-optimizare și flexibilitate, din care decurge dizolvarea granițelor muncii temporale, spațiale și materiale.

Aceasta descrie un arc larg, ce cuprinde confruntarea cinematografică a lui Harun Farocki cu reprezentarea muncii și a oamenilor muncii (Arbeiter verlassen die Fabrik in 11 Jahrzehnten / Muncitori părăsind fabrica în 11 decenii; 2006), simularea unor tipare comportamentale (Leben BRD/ Viața în RFG, 1990), instruirea în spiritul unui auto-marketing conform cu capitalismul (Die Bewerbung/ Candidatura, 1997; Die Umschulung/ Reconversia, 1994), strategiile de negociere și de putere ale corporațiilor actuale (Nicht ohne Risiko/ Nu fără riscuri, 2004), ajungând până la disoluția barierelor temporale și spațiale ale muncii (Ein neues Produkt/ Un nou produs, 2012). Farocki prezintă forța de muncă detașată de fabrică întotdeauna abordabilă și disponibilă, iar granițele dintre locul de muncă și viața privată par a se estompa tot mai mult.

Lista de opere arătate integral în expoziție:

Arbeiter verlassen die Fabrik in 11 Jahrzehnten (Muncitori părăsind fabrica în 11 decenii), 2006; Instalație video – 12 canale, a/n și color, sunet, 36 min (Loop).

 • August și Louis Lumière, La Sortie de l’usine Lumière à Lyon, 1985, a/n, fără sunet
 • Gabriel Veyre, Sortie de la Briquetterie Meffre et Bourgoin à Hanoi, 1899, a/n, fără sunet
 • Din Arhiva Națională de Film Moscova, Autor necunoscut, a/n, fără sunet
 • D.W. Griffith, Intolerance, 1916, a/n, fără sunet
 • Fritz Lang, Metropolis, 1926, a/n, fără sunet
 • Charles S. Chaplin, Modern Times, 1936, a/n, fără sunet
 • Slátan Dudow, Frauenschicksale, 1952, color, sunet
 • Michelangelo Antonioni, Il Deserto Rosso, 1964, color, sunet
 • Jacques Willemont, La Reprise du travail aux usines Wonder, 1968, a/n, sunet
 • Jean-Marie Straub und Danièle Huillet, Trop tot, trop tard, 1981, color, sunet
 • elkosta, Durchfahrtssperre DSP, 1987, color, sunet
 • Lars von Trier, Dancer in the Dark, 2000, color, sunet

Leben BRD (Viața în RFG), 1990
Film 16 mm pe video, color, sunet, 83 min

Die Bewerbung (Candidatura), 1997
Material video, color, sunet, 58 min

Die Umschulung (Reconversia), 1994
Material video, color, sunet, 44 min

Nicht ohne Risiko (în trad. Nu fără riscuri), 2004
Material video, color, sunet, 50 min

Ein neues Produkt (Un nou produs), 2012
Material video, color, sunet, 37 min

Toate operele sunt arătate în versiunea originală cu subtitrări în engleză.

Program evenimente speciale WIP.

1. Vernisaj Harun Farocki: Despre deteritorializarea muncii 4 Aprilie, Pavilion 32, Goethe-Institut, 19:00 – 22:00
19:30 Introducere în expoziție de către curatoarea Silke Wittig
Intrare liberă Evenimentul va avea loc în limba engleză

2. Seară de film în Pavilion 32 Bilder der Welt und Inschrift des Krieges (în trad. Imaginile lumii și inscripția războiului), 1988 10 Aprilie, 19:30, Pavilion 32, Goethe-Institut
Proiecție urmată de o discuție susținută de Cristina Bogdan (curator ODD)

3. Fokus Talk: Viitorul muncii 18 Aprilie, 19:30, Pavilion 32, Goethe-Institut
Invitat: Marian Popa – Director General Deutsche Bank Global Technology

4. Cineclub One World Romania

Cu ocazia expoziției Harun Farocki: Despre deteritorializarea muncii și în paralel cu programul organizat la Goethe-Institut, Cineclub One World Romania dedică evenimentele lunii aprilie operei cineastului.

Selecția filmelor proiectate la Cineclub este realizată de Andrei Rus împreună cu Christian-Ferencz-Flatz. Cele două evenimente sunt organizate în colaborare cu Goethe-Institut și au loc la Point Hub (strada Eremia Grigorescu nr 10).

7 Aprilie, Point Hub 18:00 Aufschub (Suspendare), 2007, 40 min 19:00 Gefängnisbilder (Imagini din pușcărie), 2001, 59 min

21 Aprilie, Point Hub 18:00 Ein Tag im Leben der Endverbraucher (O zi din viața unui consumator), 1993, 44 min; 19:00 Der Auftritt (Apariția), 1996, 40 min; 20:00 Stilleben (Natură moartă), 1997, 56 min

Proiecții urmate de o discuție cu Christian-Ferencz-Flatz.

Toate filmele sunt arătate în versiunea originală cu subtitrări în engleză Intrare liberă.

Bucurețti FM este partener media al evenimentului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.